Na obali ostavio liječničke nalaze i bacio se u Neretvu

Neretva, utapanje, Mostar, crna kronika

Liječnička dokumentacija

Ovaj muškarac u svojim šezdesetim godinama jučer ujutro je skočio u Neretvu s jedne od pećina ispod Mosta Hasana Brkića. Na obali je ostavio svoje osobne stvari, kažu da su tu našli i njegov ceker u kojem je bila liječnička dokumentacija. Vidjeli su ga kako je jučer krenuo prema Neretvi, došao je do jedne od pećina i samo se bacio u vodu. Tijelo mu je izronilo i onda otplutalo nizvodno.

Zašto se bacio, građani jučer nisu znali, ali s obzirom da je na obali ostavio liječničke nalaze, neki su pretpostavljali da je možda skočio zbog bolesti.
Kako doznaje Dnevni list, Boškailo je vjerojatno umro odmah po padu u vodu, a informacija o tome da mu tijelo pluta Neretvom brzo je došla do spasilaca mostarske Interventne službe spašavanja (ISS), pa su se brzo organizirali i pohitali u potragu za utopljenikom.

Poslane su ekipe na Most Hasana Brkića i na Avijatičarski most u Mostaru, a jedan od članova ISS-a nam kaže da su tamo zatekli policajce i vatrogasce.
Zoran Vlaho, načelnik ISS-a Mostar, kaže da su spasioci najprije vidjeli tijelo kako pluta Neretvom kod Avijatičarskog mosta. Nije bilo vremena da se spuštaju čamci u vodu i da se donese oprema, a tijelo je voda odnijela ispod mosta, te su se vozilom spustili nizvodno i kod mosta u Bačevićima sačekali plutajuće tijelo utopljenog.
"Jedan od naših članova se tu skinuo, uskočio je u vodu i izvukao tijelo te smo ga predali policiji", rekao je Vlaho.

„Suho utapanje"

Vlaho nam je pak potvrdio da je u ovom slučaju riječ o takozvanom suhom utapanju te da bi tijelo vrlo vjerojatno nestalo pod vodom da spasioci ISS-a nisu brzo reagirali.
"Kod ‘suhih utapanja' stvori se grč u grlu pa voda ne može prodrijeti u pluća. Tijelo odmah ne potone, ono pluta neko vrijeme, ali kasnije taj grč popusti, voda uđe u pluća i tijelo potone", rekao je Vlaho.

Kako neslužbeno doznaje Dnevni list, da se Boškailo bacio u Neretvu, jedan od članova ISS-a čuo je dok je pio jutarnju kavu, pa je odmah znao da je to njihov posao. Krenuli su u akciju, čak i nekoliko minuta prije no što je o tome stigla informacija preko službenih kanala.
Da su spasioci ISS-a intervenirali i prije službene informacije, potvrdio nam je i Zdenko Marić, načelnik GSS-a Mostar. "Kada sam njih zvao, oni su već znali za to", rekao je i dodao da je član ISS-a Esad Humo bio taj koji je uskočio u vodu i izvukao tijelo na obalu.

"Da iz ISS-a nisu pravovremeno reagirali i izvukli tijelo dok je još plutalo vodom, tijelo bi potonulo, nestalo bi u vodi. U tom slučaju bismo morali angažirati ronioce, skupa bi bila potraga, tijelo bismo tražili mjesecima, tko zna bismo li ga ikad našli. Imali smo već takvih slučajeva, tijelo potone, možda bi negdje zapelo za granje pod vodom, došlo bi do raspadanja. Imamo već nekih slučajeva gdje su ljudi jednostavno nestali", rekao je Marić. Srećko Bošnjak, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a, jučer je potvrdio da je tijelo oko 11 sati izvučeno kod Željezničkog mosta.