Više od 500 Planinića skupa se prisjetilo svojih korijena

Sedmi susret

Nakon prvog u Gracu, drugi susret Planinića održan je u Zagrebu, treći u Cernu, četvrti u Ljutom Docu, peti u Vitaljini, šesti u Crnićima-Jasenica kod Čapljine. Ovogodišnji sedmi susret Planinića ponovno je održan u čitlučkom Gracu gdje se okupilo više od 500 Planinića iz Graca i 50-tak mjesta iz BiH, Hrvatske i ostalih dijelova svijeta u koja su se iz Graca raselili.

Kao što je i red, ovogodišnji završni sedmi susret članova te velike obitelji počeo je okupljanjem na mjesnom groblju u Gracu i svetom misom za sve pokojne Planiniće i ostale pokojne. Uz koncelebriranje župnika don Đure Bendera, svet misu predslavio je don Ljubo Planinić iz Graca, inače autor vrijedne knjige ''Rodoslovlje Planinića''. Tom prilikom don Ljubo je potanko govorio o naseljivanju Planinića u Gradac i njihovu raseljenju dalje po svijetu.

- I red je da se na našem završnom druženju okupimo ovdje na gračanskom groblju. Ovdje su nam pokopani zajednički preci, oni iz 17. i 18., a djelimično i iz 19. stoljeća. Na ovom groblju, dragi prezimenjaci, svi smo u prvom koljenu srodstva... U Gracu je naša ''prakuća'', ''pradom'' u kojem smo po našim precima svi rođeni. ''Pradom'' iz kojeg smo se raseljavali. Tu su još i temelji i krovovi ove prve kuće iz koje su se obitelji tri brata dalje granale, razvijale i po Hercegovini raseljavale. Ovdje počinje naše rađanje i naše raseljavanje - kazao je na početku svete mise don Ljubo.

Slavlje uz ručak

Nakon mise, druženje je nastavljeno u obnovljenom gračanskom domu na Glavići gdje se okupilo više od 500 članova te obitelji i njihove rodbine. Tom prilikom svoje prezimenjake biranim riječima pozdravio je dipl. inž. polj. Tomo Planinić Tušup, domaćin i organizator susreta.

Mile Pavlović