FOTO  U župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku 77-ro djece primilo sakrament Prve svete pričesti

prva pričest, Čitluk
...uglavnom učenika trećih razreda osnovne škole, pristupilo Prvoj svetoj pričesti, za što ih je pripremala njihova vjeroučiteljica časna sestra Slavica Kožul. Svečano misno slavlje u prepunoj i lijepo urešenoj crkvi slavio je čitlučku svećenih fra Danko Perutina, koji je prvopričesnicima i podijelio sakrament Prve svete pričesti.

Obraćajući se prvopričesnicima na početku misnog slavlja , fra Danko je rekao kako je to za njih važan i nezaboravan događaj te istaknuo :

- Vjerujem da ste pomalo uzbuđeni i kako već danima razmišljate o ovom susretu s Isusom. On danas dolazi k vama i bit će s vama cijeloga vašega života. Ako vam ponekad u životu bude kako niste željeli, ako vam roditeljska ljubav ili prijateljska ruka bude daleko, ne zaboravite: s vama je uvijek Isus - vaš najveći prijatelj, vaš brat. Razgovarajte s njim i zamolite ga za pomoć. On će vam uvijek biti oslonac u životi i nikad vas neće napustiti ili ostaviti. Sve što ste naučili u pripremi za ovaj veliki sveti dan, ponesite danas u svoju obitelj, u domove, u škole, na igrališta, svugdje gdje je vaše djetinjstvo, gdje je vaš život. Budite ponosni što ste danas ovdje, što ste Kristu otvorili svoje srce. Zato se prepustite Isusu jer će ovaj dan susreta s njim, ostati neizbrisiv u vašem životu i sjećanju - rekao je fra Danko.

Nakon što je u nadahnutoj propovijedi prvopričesnicima ispričao priču o mladom kineskom kralju i siromašnom dječaku koji je, kad je kralj posjetio njegovo mjesto, na zidu svoje siromašne kuće nacrtao srce i napisao „Ovo je srce za mog kralja", zbog čega ga je kralj njegovu kuću odabrao za prenoćište i dobro ga nagradio, fra Danko je kazao:

- Dragi prvopričesnici i prvopričesnice, ova priča je samo slika da nas uvede u jednu još veću tajnu i govori o jednom većem Kralju koji je ljepši i bolji od svih kraljeva, a to je Isus Krist. Kako je onaj kralj noćio u toj kući, tako Isus danas na dan Prve svete pričesti želi doći u vaša srca i želi ostati s vama cijeloga vašega života. To želi zato što vas volji, a na ljubav se može odgovoriti samo ljubavlju... Zato je važno da nam Isus bude blizu jer je On rekao: 'Ostat ću s vama sve dane do svršetka svijeta' - kazao je fra Danko ističući da je Isus naš najbolji prijatelj te pozvao prvopričesnike da uglas kažu dvije rečenice: „Isus te voli!" i „Ja volim Isusa!", što su oni i učinili.

Tijekom svete mise prvopričesnici su za svoje roditelje i ostale vjernike upriličili prigodan program kojim su ujedno sudjelovali molitvi vjernika, prinošenju darova i zahvali, kojeg je s prvopričesnicima s mnogo umijeća pripremila časna sestra Slavica Kožul. Inače svojim nastupom u pjevanim dijelovima svete mise današnju svečanost u Čitluku uveličali su članovi Malog župnog zbora.

Kažimo i to da je, uz roditelje, članove obitelji i brojne prijatelje prvopričesnika, današnjem sakramentu sjedinjenja čitlučkih mališana s euharistijskim Isusom, nazočilo i mnoštvo vjerničkog puka iz cijelog Brotnja. Nakon svete mise prvopričesnici su primali čestitke, a potom je slavlje nastavljeno u obiteljima prvopričesnika gdje se okupila brojna rodbina i prijatelji.

Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info