Hercegovački franjevci se oglasili o navodnoj pedofilji: Odbacuju prikrivanje, fra Korneliju Kordiću izrekli mjere

Povodom pisanja lista „Novosti“ čiji je izdavač „Srpsko narodno vijeće“ koje su prenijeli brojni regionalni mediji o “skandalu“ koji se pripisuje fra Korneliju Kordiću (83), s boravkom u Čitluku, Bosna i Hercegovina, Uprava Hercegovačke franjevačke provincije sa sjedištem u Mostaru reagirala je priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

1. Ova Provincija nije vlasnik ni osnivač Ustanove „Obiteljskog centara - Ivan Pavao II", nema uvida u djelatnosti i upravljanje, a nijedan franjevac, uključujući fra Kornelija Kordića, nema ni nalog ni odobrenje Provincije djelovati u toj civilnoj Ustanovi.

2. Fra Kornelije Kordić, nakon suočavanja s objavljenim novinskim tekstom, niječe iznesene optužbe i traži dopuštenje redovničkog poglavara da može pokrenuti tužbu za klevetu i sramoćenje protiv novinara Hrvoja Šimičevića i „Novosti", čiji je izdavač „Srpsko narodno vijeće", te drugih medija koji su ga oklevetali. Molba mu je odobrena.

3. Unatoč nijekanju optužbi i presumpciji nevinosti, zbog tvrdnji novinskih napisa, redovnički poglavar je, uz suglasnost Definitorija Provincije, sve prijavio civilnim vlastima za poduzimanjem zakonom propisanih radnji.

4. U skladu s propisima kanonskoga prava i drugih uredbi, do okončanja postupanja i izvida koje će provesti policija, fra Korneliju Kordiću su izrečene mjere predviđene zakonodavstvom u takvim slučajevima.

5. Provinciji je iznad i prije svega stalo do potpune istine. Stoga odbacuje svaku insinuaciju o prikrivanju bilo kakve dosadašnje optužbe, sukladno crkvenim propisima i važećem zakonodavstvu u Bosni i Hercegovini - piše u priopćenju.