65 poznavatelja krša iz pet zemalja na skupu "Čovjek i krš 2013." u Čitluku

Gospa Međugorje, Međugorje, Međugorje, krš, Čitluk, skup
Na trodnevnom skupu sudjeluje oko 65 poznavatelja krša iz pet zemalja, među kojima su sveučilišni profesori, znanstveni savjetnici instituta, istraživači - članovi klubova, muzejski stručnjaci i predstavnici ustanova za zaštitu prirode.

Oni će predstaviti više od 40 znanstvenih i stručnih radova iz područja geofizičkih znanosti o kršu, uporabe i zaštite krša, živog svijeta krša, te turizma, obrazovanja i kulture.

U posebnom programu skupa bit će prikazana tri dokumentarna filma, predstavljen zbornik "Čovjek i krš 2012." i organizirana cjelodnevna ekskurzija od Čitluka, preko Hutova blata, Bregave i Stoca do Dabarskog, Fatničkog i Gatačkog polja.

"Naši stručnjaci za krš imaju sreću da žive i rade u Dinarskom kršu, koji pokriva između jedne i dvije trećine Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te manje dijelove Italije, Srbije i Albanije, jer je to vodeća prirodna vrijednost te vrste u svijetu, ne samo po bogatstvu i raznolikosti krških formi, nego i po biološkoj raznolikosti", kazali su organizatori skupa.

Pored činjenice da je u sjevernom dijelu Dinarida (Slovenija, Italija i istarski dio Hrvatske) započelo istraživanje krša u svijetu i da su nazivi za pojedine krške pojave uzeti za stručne termine u međunarodnoj karstologiji (znanosti o kršu), krš ima golemu egzistencijalnu vrijednost jer se u njemu nalaze najveće zalihe podzemnih voda naših zemalja.

"No, cilj nam je da naša javnost također bude upoznata s tim vrijednostima i da s njima podijelimo dio tih dragocjenih informacija, jer je smisao znanosti da širi znanja, ali i zbog činjenice što je zaštita prirode jedino moguća ako o njoj brinu svi građani i stanovnici", ističu organizatori.

FENA