HDZ BiH za zatvaranje trgovina nedjeljom, PMP i HRS pita zašto ne i kladionica

Kladionica radnica
Noizz.rs

Gradsko vijeće Mostara danas je raspravljalo o radnom vremenu objekata u kojima pravna i fizička lica obavljaju djelatnost na području Grada Mostara, a u sklopu te odluke trebalo bi se riješiti i pitanje rada nedjeljom. 

“Rad pravnih I fizičkih osoba iz oblasti trgovine nedjeljom, blagdanima, te neradnim danima nije dozvoljen na području Grada Mostara. Blagdani i neradni dani su oni koji su utvrđeni zakonom koji uređuje blagdane i neradne dane u HNŽ-u i Federaciji, te oni koje proglasi GV Mostara, izuzevši trgovine koje se bave prodajom pekarskih proizvoda, i to od 7-10 sati, tržnicama za prodaju voća i povrća, od 7-12 sati, trgovinama koje se bave isključivo prodajom suvenira, od 8-22 sata, benzinskim crpkama, o 0-24 sata i cvjećarnicama od 7-12 sati”, pročitao je ispred HDZ-a BiH vijećnik Kažimir Milićević. Stajalište Kluba HDZ-a BiH je da je nedjelja dan za obitelj i dan kada sve majke trebaju biti kući sa svojom djecom

Upitan što je s kladionicama, Milićević je kazao da je prijedlog za trgovine, te poručio vijećnici što je upitala za kladionice da da svoj prijedlog, i aktivno sudjeluje u radu Vijeća. 

Slaven Bevanda, ispred HRS-a kazao je da Klub HRS-a podržava ograničavanje rada nedjeljom, no uz nekoliko uvjeta. 

“Mi bi željeli da se vide i neki drugi aspekti, i rad kladionica, što je već rekla vijećnica Gosto, ali i rad određenih drugih objekata, benzinskih crpki i tako dalje. Postoji li mogućnost da se to malo šire sazgleda. Prvenstveno nam je da zaštitimo položaj djelatnika koji rade nedjeljom. Mi ne možemo kontrolirati ispunjavaju li se prema njima zakonske obveze u pogledu plaćanja rada nedjeljom, jer nismo nadležni, to je jedna strana. S druge strane vidimo da su određene općine već uvele zabranu rada nedjeljom, a ja bi želio da sagledamo i mišljenje poslodavaca. Ja sam konkretno razgovarao s više poslodavaca, i malih I velikih i mogu reći da je opredjeljenje više njih da ta nedjelja konačno bude nedjelja. No, volio bi da se provede jedna anketa s udrugama poslodavaca u Mostaru. Ne bi želio da zbog nekih naprasnih odluka bilo tko izgubi radno mjesto”, kazao je Bevanda. Istaknuo je da je to osjetljivo pitanje koje se može urediti, a već su ga uredili Čitluk, ili Sanski Most. 

Novi vijećnik HDZ-a BiH Marinović kazao je da je utvrđivanje nedjelje kao neradnog dana vrhunsko političko pitanje. Podsjetio je na federalni Zakon o radu kaže da zaposlenik ima pravo na tjedni odmor u trajanju od najmanje 24 sata neprekidno, a ako je neophodno da radi na dan svog tjednog odmora, osigurava mu se jedan dan u razdoblju određenom prema dogovoru poslodavca i zaposlenika. 

Radnici imaju pravo na taj ranije uplairani dan odmora, to nema veze s bilo kakvim politikanstvom, populizmom, tu se radi o normi koja je već primjenjena u nekim drugim lokalnim sredinama. Ona nema otpora sigurno od strane udruge poslodavaca, uposlenih ljudi”, istaknuo je Marinović. Vijećnica PMP-a Adela Gosto kazala je da nema ništa protiv neradnog dana. 

Ne bih imala ništa protiv kada bi se vi tako zalagali za prava majki, žena i sestara, ali stvarno svih nas. Hajde onda da idemo u smjeru da zaštitimo sve majke, žene, sestre”, kazala je Gosto.

Rasprava je završena zaključkom kojim se obvezuje gradonačelnik Mostara da napravi radnu grupu koja će odluku o radnom vremenu objekata u kojem pravne i fizičke osobe obavljaju djelatnosti na području grada još jedanput razmotriti te pretočiti u prijedlog za narednu sjednicu. 

Taj zaključak usvojen je većinom glasova.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.