Zanimljivo je na kojim su tržištima završili bh. proizvodi, ali i odakle smo uvozili robu

Uvoz izvoz luka kontejneri
Ilustracija

Bosna i Hercegovina je u rujnu izvezla robu u vrijednosti 1,3 milijarde KM, dok je u istom mjesecu uvoz bio nešto veći od dvije milijarde, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Za razliku od rujna lani, i izvoz i uvoz su povećani za nešto više od 350 milijuna, odnosno 536 milijuna. Ekonomski analitičar Aleksandar Ljuboja kaže da je povećanju uvoza i izvoza doprinijelo rješavanje problema koji su nastali tijekom pandemije, prenose 'Nezavisne novine'.

"Linije opskrbe sirovinama i gotovim proizvodima polako zalaze u stalni, normalni režim i budi se tražnja, odnosno potrošnja. Prevaziđen je taj psihološki šok smanjenja potrošnje, radnici se vraćaju na posao, tražnja za svim vrstama roba je evidentna. Robe nema dovoljno na tržištu i vidimo da, kako se postepeno situacija normalizira, da se povećava potražnja", kaže Ljuboja.

On dodaje da potražnja neće tako brzo da se dovede u status kakav je bio prije korone zbog činjenice da su pojedini lanci opskrbe na neki način već deformirani, ali ističe da bi se situacija trebala normalizirati sredinom ili krajem sljedeće godine.

U rujnu BiH je najviše izvozila u Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Srbiju i Austriju, dok je najviše uvozila iz Srbije, Italije, Njemačke, Hrvatske i Kine.

Također, suradnja na polju izvoza ostvarena je i sa zemljama poput Nigerije, Novog Zelanda, Mauritanije i Malija, a u zemlju je, između ostalog, uvezena i roba iz Zambije, Tuvalua, Surinama i Gvineje. Kada je riječ o zemljama odakle se uvozi i gdje se izvozi, Ljuboja navodi da su to iste zemlje kao i prije deset i više godina.

"To su tradicionalna tržišta koja traže našu robu, a mi uvozimo s onih tržišta odakle smo navikli, pogotovo kada je u pitanju roba široke potrošnje, gdje dominira Srbija. Normalno, tu se javlja Kina kao jedan izvor svih vrsta robe i repromaterijala ne samo za nas, nego i za čitav svijet", ističe on.