Za Balkan stižu milijarde eura za ekonomski oporavak od virusa

Euri
Pinterest

Europski komesar Olivér Várhelyi izjavio je da se očekuju velika ulaganja u ekonomski rast i oporavak od epidemije korona virusa na Zapadnom Balkanu, uz povećanje garancija EU do 130 milijardi eura za ulaganja, uz suradnju sa svjetskim kapitalom, u južne i istočne susjede EU i zapadnobalkansku regiju.

Várhelyi je u Briselu također priopćio da će kroz Fond EU za trajni razvoj biti osigurano dodatnih 10,5 milijardi eura za podršku susjedstvu i dio tih sredstava će prvi put biti namijenjen i pomoći Zapadnom Balkanu za suzbijanje posljedica epidemije korona virusa, prenosi Euractiv.

Ta potpora će, po njegovim riječima, biti usredsređena na gospodarski oporavak, mala i srednja poduzeća, zapošljavanje, energetiku, transport, digitalnu ekonomiju, zaštitu prirodne sredine i 'zeleno gospodarstvo', a dodatnih milijardu eura EU bi omogućilo da se dobiju garancije od dvije milijarde eura prvi put i za područje Zapadnog Balkana.

Europski komesar za proširivanje je rekao i da je Vijeću ministara EU i Europskom parlamentu predloženo da se uveća i na 14,5 milijardi eura vrati svota predviđena za iduću višegodišnju podršku programima za pripremu kandidata i potencijalnih kandidata sa Zapadnog Balkana za članstvo u EU.

Várhelyi je je to izjavio na konferenciji za medije, na kojoj je visoki predstavnik EU Josep Borrell obrazložio ciljeve i sredstva za međunarodno djelovanje Unije za koje je predviđeno 118 milijardi eura u višegodišnjem proračunu EU od 2021. do 2027.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.