Za Balkan stižu milijarde eura za ekonomski oporavak od virusa

Za Balkan stižu milijarde eura za ekonomski oporavak od virusa
Pinterest

Europski komesar Olivér Várhelyi izjavio je da se očekuju velika ulaganja u ekonomski rast i oporavak od epidemije korona virusa na Zapadnom Balkanu, uz povećanje garancija EU do 130 milijardi eura za ulaganja, uz suradnju sa svjetskim kapitalom, u južne i istočne susjede EU i zapadnobalkansku regiju.

Várhelyi je u Briselu također priopćio da će kroz Fond EU za trajni razvoj biti osigurano dodatnih 10,5 milijardi eura za podršku susjedstvu i dio tih sredstava će prvi put biti namijenjen i pomoći Zapadnom Balkanu za suzbijanje posljedica epidemije korona virusa, prenosi Euractiv.

Ta potpora će, po njegovim riječima, biti usredsređena na gospodarski oporavak, mala i srednja poduzeća, zapošljavanje, energetiku, transport, digitalnu ekonomiju, zaštitu prirodne sredine i 'zeleno gospodarstvo', a dodatnih milijardu eura EU bi omogućilo da se dobiju garancije od dvije milijarde eura prvi put i za područje Zapadnog Balkana.

Europski komesar za proširivanje je rekao i da je Vijeću ministara EU i Europskom parlamentu predloženo da se uveća i na 14,5 milijardi eura vrati svota predviđena za iduću višegodišnju podršku programima za pripremu kandidata i potencijalnih kandidata sa Zapadnog Balkana za članstvo u EU.

Várhelyi je je to izjavio na konferenciji za medije, na kojoj je visoki predstavnik EU Josep Borrell obrazložio ciljeve i sredstva za međunarodno djelovanje Unije za koje je predviđeno 118 milijardi eura u višegodišnjem proračunu EU od 2021. do 2027.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.