FOTO  Vlada FBiH ukinula kontrolu cijena, potrošači očekuju poskupljenje

Vlada FBiH ukinula kontrolu cijena, potrošači očekuju poskupljenje
Hercegovina.info

Vlada Federacije BiH je, na sjednici u Mostaru održanoj tijekom četvrtka, donijela Odluku o prestanku važenja Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, donesene 9. travnja ove godine.

Odredbama Zakona o kontroli cijena propisano je da Vlada FBiH može, između ostalog, kao mjeru neposredne kontrole cijena za pojedine proizvode i usluge propisati utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene). Također, ukoliko dođe ili može doći do značajnih poremećaja ponude i potražnje na tržištu i poremećaja u kretanju cijena i odnosima cijena, Vlada može poduzeti mjere u oblasti cijena i za proizvode i usluge, koje su u nadležnosti županije, grada i općine, ili utvrditi da postoje uvjeti za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena određenih proizvoda i usluga i bliže odrediti uvjete za propisivanje tih mjera od strane nadležnih organa.

Odlukom od 9.4.2020. godine je utvrđeno postojanje uvjeta za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području Federacije BiH. Ovo odlukom Vlada FBiH je propisala obavezu za sve sudionike u lancu opskrbe, odnosno pravne i fizičke osobe koje prodaju životne namirnice, osnovne higijenske proizvode i druge proizvode da utvrde i primjenjuju marže tako da one ne prelaze nivo od 5. ožujka 2020. godine.

Ova mjera imala je za cilj zaštitu ekonomskih interesa građana u Federaciji BiH, suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i sprječavanja eventualnog nepoštenog i neodgovornog ponašanja sudionika u lancu opskrbe. U Federaciji BiH u periodu proglašenog stanja nesreće usljed pandemije COVID-19 došlo je do prekomjerne kupovine određenih vrsta prehrambenih i higijenskih proizvoda i stvaranja zaliha od strane građana, što je moglo uzrokovati vještačku nestašicu određenih proizvoda na tržištu.

Ovom mjerom osiguran je uredan lanac opskrbe potrošača u Federaciji BiH i u proteklom periodu ova odluka je dala očekivane rezultate. Nakon što je 29.5.2020. godine Vlada FBiH ukinula stanje prirodne nesreće, na tržištu Federacije BiH, odnosi ponude i potražnje, kao i kretanja cijena proizvoda tretiranih Odlukom o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, stabilizirani su cijene i opskrba tržišta, te su se na taj način stekli uvjeti za stavljanje izvan snage ove odluke, navedeno je iz Ureda za informiranje vlade FBiH.