VIDEO  Emil Ćorić: Abraham grupa nudi otvaranje 1000 radnih mjesta i investiciju od 550 milijuna eura

aluminij, Abraham Group, emil ćorić

Inženjer u pogonu elektrolize Emil Ćorić kazao je kako je ponuda Abraham grupe za djelatnike Aluminija bila vrlo prihvatljiva.

- U prvom koraku garantirano je zapošljavanje između 170 i 190 djelatnika, pokretanje ljevaonice, a ako bi se u nekim drugim rokovima uspostavili odgovarajući uvjeti, zaposlilo bi se još oko 100 djelatnika u anodama. U punom kapacitetu, kako stoji u projekcijama Abraham grupe, bilo bi oko 1 000 djelatnika - kazao je Ćorić.

Abraham grupa planirala je uložiti, navodi Ćorić, ukupno oko 550 milijuna eura za izgradnju vjetroparka i solarne elektrane.

- Za početak bi uložili oko pet i pol milijuna maraka plus 15 milijuna za kupovinu sirovina koje bi zatim pretapali i prodavali. Tvornica bi funkcionirala na način da bi Aluminij iznajmio čitav svoj pogon, Abraham grupa bi plaćala najam s kojim bi se nadalje plaćali dugovi Aluminija koji trenutno iznose oko 400 milijuna maraka. Nadzorni odbor primio je tu ponudu, ali zbog nekih pravnih razloga uopće nisu glasali o njoj. Njihovo objašnjenje je da u navedenoj ponudi postoje stvari za koje Odbor nije nadležan jer se u njoj referira na Vijeće ministara, Vladu i neke druge instance i ne žele u tome sudjelovati - kazao je Ćorić.

https://www.youtube.com/watch?v=zPRmVn00kyU&feature=emb_logo

Od svega što se nalazilo u ponudi, dodaje, uposlenici vide samo radna mjesta.

- Mi želimo raditi i želimo da ova tvornica radi, makar to za početak bilo i 150 ljudi, ali izgleda da će nas vrijeme uništiti. Mislim da je Vlada FBiH trebala dati više i potruditi se na način da iskoristi sve svoje mogućnosti kako bi dala što bolju ponudu ovim ljudima koji žele uložiti svoj novac u Aluminij te kako bi i Nadzorni odbor trebao dati sve od sebe da podigne cijelu ovu priču na veću razinu, jer Aluminij bi trebao biti zamašnjak proizvodnje u cijeloj Hercegovini, a ne da na kraju postanemo grad duhova - istaknuo je Ćorić.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. srpnja nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova, a do 31. prosinca gotovo svi uposlenici ovog društva dobit će otkaze, dok će manji broj čuvara još neko vrijeme osiguravati područje Aluminija.