VELIKE KOMPANIJE KOJE SU OSTALE U RUSIJI U prošloj godini ostvarile 13 milijardi dolara profita

Rusija,sankcije,profit,dobit
pixabay

Zapadne tvrtke koje i dalje posluju u Rusiji bile su toliko profitabilne u 2022. godini da su njihovi porezi na dobit doprinijeli sa gotovo 4 milijarde dolara prihodima zemlje.

Prema Novaya Gazeti, 100 najvećih zapadnih tvrtki koje i dalje posluju u Rusiji ostvarile su profit od 13 milijardi dolara u 2022. godini.

Profit je porastao za 54% u odnosu na 2021. godinu, a tvrtke su u 2022. godini uplatile 3,5 milijardi dolara poreza na dobit.

Tvrtke koje se nisu povukle ostvarile enormne profite

Među tvrtkama koje su ostvarile velike profite od svojih poslovanja u Rusiji su TotalEnergies, BP i Raiffeisen Bank.

Nakon invazije na Ukrajinu, niz zapadnih tvrtki najavio je povlačenje iz Rusije, ali neke od njih su ostale i ostvarile velike dobitke.

Prema izvješću Novaya Gazete Europe od 8. lipnja, najboljih 100 zapadnih tvrtki koje su ostale u Rusiji toliko su zaradile da su u 2022. godini uplatile gotovo 288 milijardi rubalja, odnosno 3,5 milijarde dolara, poreza na dobit.

Za svoje izvješće, neovisno rusko medijsko izdanje pregledalo je financijske izvještaje ruskih pravnih osoba koje su u cijelosti ili djelomično u vlasništvu zapadnih subjekata.

Porezni prihod koji je Moskva dobila predstavlja 1% prihoda proračuna Rusije, prema tom medijskom izvoru. Najveći porezni obveznici bili su američke, britanske i francuske tvrtke koje su redom uplatile 40 milijardi, 47 milijardi i 55 milijardi rubalja.

Tvrtke koje su ostvarile velike profite prošle godine uključuju francuskog energetskog diva TotalEnergies, austrijsku Raiffeisen Bank i britanski naftni div BP, prema Novaya Gazeti.

TotalEnergies je nastavio s poslovanjem u Rusiji čak i nakon invazije, ali je u prosincu 2022. godine najavio da "postupno počinje povlačiti svoje ruske poslovne jedinice dok istovremeno nastavlja opskrbu plinom Europu".

Raiffeisen Bank iz Austrije gotovo je četverostruko povećao svoju neto dobit na 141 milijardu rubalja, prema Novaya Gazeti. Međutim, prema izvješću Reutersa od 23. svibnja, banka pokušava razdvojiti svoje poslovanje u Rusiji.

Prekid veza s Rusijom je složen proces

Poput TotalEnergiesa, BP-a i Raiffeisen Bank, mnoge zapadne tvrtke i dalje pokušavaju napustiti Rusiju. Ali raskid može biti dugotrajan proces.

Više od godinu dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu, samo 525 tvrtki je prekinulo veze s tom zemljom, prema kontinuiranom istraživanju sa Sveučilišta Yale, unatoč tome što je 1.000 tvrtki objavilo da smanjuju operacije samo dva mjeseca nakon početka rata u Ukrajini. Više od 2.000 tvrtki je tražilo odobrenje za izlazak s ruskog tržišta, izvijestio je Financial Times u ožujku, ali napredak je bio spor zbog logističkih kašnjenja.

Drugi koji imaju različite razine aktivnosti u Rusiji jednostavno ne mogu spakirati i otići zbog raznih poslovnih i neposlovnih razloga, uključujući operativne, etičke i političke izazove, izvijestio je Insider u ožujku.

TotalEnergies, BP i Raiffeisen Bank nisu odmah odgovorili na upite Business Insidera za komentar.