Uvodi se licenca za obavljanje prometa nekretninama

Marko Šantić
Hercegovina.info

U cilju smanjenja crnog tržišta nekretninama, krajem prošle godine usvojen je i Zakon u posredovanju u prometu nekretninama kojim je Gospodarska komora FBiH dobila javnu ovlast za certificiranje, odnosno izdavanje licenci za one koji se žele baviti tim poslom.

Tako će Komora provoditi nastavu, odnosno izobrazbu i ispite za sve one koji žele prometovati nekretninama, a u prvom valu očekuje se oko 300 prijavljenih pravnih i fizičkih osoba.

"Pripremili smo sve zakonske i podzakonske akte, pravilnik, stručna povjerenstva, a radit ćemo paralelno u Sarajevu i Mostaru i mislimo da će se negdje oko 300 subjekata u prvom valu prijaviti za ovaj dio polaganja", kazao je potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić.

Istaknuo je kako su nastojali zajedno s Federalnim ministarstvom trgovine donijeti ovaj zakon u cilju smanjenja crne zone u prometovanju nekretninama i pritom najavio registar svih licenciranih subjekata koji bi trebao biti dostupan već u četvrtom mjesecu na web stranicama Komore i Ministarstva trgovine FBiH.

"Zemlje okruženja već to imaju. Mi smo na neki način gledali kako to rade Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Slovenija i mislim da je taj model jako dobar. Prilagodili smo ga našim uvjetima, on je evo krenuo i mislim da ćemo i taj dio izvesti iz sive, odnosno crne zone u toj grani gospodarstva", naglasio je Šantić u razgovoru za Fenu.