USPJEŠNI PODUZETNIK Gruđanin spašava posrnulog hrvatskog diva

Stjepan Čajić
Akta.ba

Stjepan Čajić iz Hercegovine, točnije iz Gruda, uspješni je IT poduzetnik koji ima tvrtke u Zagrebu i BiH. Svoj novac posljednjih godina ulaže u turizam, a prateći ulaganja Nenada Bakića svojedobno je kupio i donice Varteksa.

Godine 2021. pristupa dugu kompanije, a nakon toga daje i nekoliko pozajmica. Danas kaže da "su mu prodali lijepu priču" i da je u Varteks ulagao nakon što su mu potvrdili da će Bakić i dalje održavati tvrtku na životu.

Iz Varteksa su nedavno izvijestili da je jedan od dioničara, Stjepan Čajić ponudio zajam kojim bi se isplatile sve zaostale plaće i kupile tkanine, a pod uvjetom da mu se taj novac vrati ove godine od jednog posla iz kojega se trebao vratiti dio kredita Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a koji su najveći vjerovnici Varteksa.

"Gospodinu Čajiću ovim putem zahvaljujemo što se još jednom nesebično zauzeo za radnike Varteksa kao i mnogo puta do sada. Smatramo da nam je ovo najrealnija šansa da prebrodimo ovu krizu u kratkom roku, te da su ključevi rješenja i sudbina Varteksa sada u rukama Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, čiji odgovor s nestrpljenjem iščekujemo. Bankama poručujemo da su njihovi zajmovi ionako potpuno osigurani, te da nas sačekaju s naplatom", ističu iz Varteksa.

Inače, prema podacima Zagrebačke burze Stjepan Čajić je 13. veljače stekao 500 tisuća dionica i tako sada drži 1,22 milijuna dionica, odnosno 24,41 posto udjela. Time se ovaj poduzetnik iz BiH jako približio vodećem dioničaru Marku Vučijeviću koji kontrolira 24,9 posto udjela, prema podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva.

On je relativno nepoznat široj javnosti, a osnivač je i vlasnik tvrtke Stype, koja nudi hardverska i softverska rješenja za proširenu stvarnost i emitiranje virtualnih studija u stvarnom vremenu. Njihovim se vodećim proizvodom, Stype kit, sustavom za praćenje položaja kamere u 3D prostoru, trenutačno koriste vodeće svjetske televizijske kuće, pišu hrvatski mediji, prenosi Akta.

Osim toga, vlasnik je i tvrtke H-Fokus u Grudama koja je prošle godine imala prihod od 10,3 milijuna KM.

Osvojio Zlatni kipić Emmy

Pored toga, on je definitivno jedan od rijetkih poduzetnika koji su osvojili Zlatni kipić Emmy, nagradu za televizijske produkcije u kategoriji Engineering, Science&Technology koji je zapravo počeo razvijati na svom diplomskom radu.

Kako je lani izvijestio RTL Direkt gdje je gostovao, nominiran je do sada bio snimatelj Vanja Černjul, za vizualne efekte osvojio ju je Šibenčanin Ante Deković koji je radio na Star Treku, Pete Radovich osvojio ih je 41. Zaslužni su za ogromnu panteru na američkom NFL-u, zaslužni su za spektakularne specijalne efekte na MTV-evim nagradama. Njihove ste grafike vidjeli u Ligi Prvaka, njihove ste holograme vidjeli i u ovom RTL-ovom studiju.

Od Olimpijade do Katy Perry, od Superbowla do Foo Fightersa, nema zvijezde ni spektakla čiju stvarnost nije proširila ova hrvatska tvrtka, istaknuo je lani RTL direkt. Sve je počelo od diplomskog rada Čajić je za RTL kazao kako u Zagrebu proizvode uređaje te da je sve krenulo od diplomskog rada.

"Nije bio zamišljen primarno za virtualnu stvarnost, ideja je bila skromnija. Ideja je bila napraviti uređaj, što i vi koristite u studiju, koji će automatizirati pokrete na kranovima za kamere da budu glatki. Ciljano tržište su bili ljudi koji snimaju vjenčanja, nismo mogli zamisliti da će to koristiti televizijski studiji. Kad se javio Fox Sport iz Australije mislio sam da me netko zeza, pa kad sam shvatio da oni to jesu, morao sam sjesti da se smirim. Nisu vjerovali da to može tako dobro raditi jer je cijena bila deset puta manja", kazao je Čajić.

Suradnja s Appleom

Dodao je kako su radili velika svjetska događanja koristila njihovu opremu za prijenos.

"U Kataru će to biti isti slučaj. Ponekad će cijeli studio biti virtualni. Najveće dostignuće je Fox Sport studio u Los Angelesu koji je opremljen našim softwareom i hardwareom", rekao je dodajući kako su odlični ispali projekti s Katy Perry, Justinom Biberom te da mu je suradnja s Appleom najveća stvar na koju se ponosi.

Čajić, inače diplomirani inženjer sa zagrebačakog FER-a svojedobno je osvojio i zlato na Londonskom sajmu inovacija, piše Makarska Danas.

Uz izlet u spašavanje Varteksa, ovaj je poduzetnik investirao i u novi hotel u Makarskoj koji bi trebao biti izgrađen pokraj Aminess Khalani Beach hotela. Lani je projekt dobio građevinsku dozvolu. Kao osnivači tvrtke Hotel Romana su pri zahtjevu za građevinsku dozvolu bili imenovani Aminess i Robert Sulić, no sada je na tom mjestu u sudskom registru ime Stjepana Čajića, primijetili su na portalu Makarska danas.