Uprava Aluminija demantirala Avaz: Nije istina da skrivamo izvješća od Vlade FBiH

Uprava Aluminija demantirala Avaz: Nije istina da skrivamo izvješća od Vlade FBiH

Odbacujemo pisanje Dnevnog avaza od 16. listopada 2019. objavljeno u članku naslova „Uprava Aluminija već 5 mjeseci krije izvještaj“, s obzirom da tekst sadrži neistine o tome kako se skrivaju izvješća zatražena od Vlade Federacije BiH.

Naime, uz malo truda lako se može provjeriti kako je evidentno da je Vladi FBiH traženo izvješće dostavljeno, a to je vidljivo iz akta, naš broj 04-2377/2019, zaprimljenog u FMERI-ju 7.8.2019. godine.

Osim navedenog, predmetna izvješća su prezentirana i Nadzornom odboru Društva sukladno Zakonu o gospodarskim društvima u FBiH, na sjednici održanoj 28.8.2019., a NO sačinjavaju i trojica članova uime Vlade FBiH. Potom su Vlada FBiH i nadležno ministarstvo, sukladno istome zakonu, predmetno izvješće razmatrali i na Skupštini Društva Aluminij, održanoj 23.9.2019.

Tim prije smo razočarani pisanjem najtiražnijeg lista u BiH, budući smo i ranije demantirali slične napise, temeljene na proizvoljnim tumačenjima informacija iz izvora koji se ne navode, kao što je to slučaj i u spomenutom članku.

S obzirom na sugestivan ton i zaključke koje Avazov tekst nedvosmisleno plasira javnosti, ne možemo se oteti dojmu da se radi o smišljenom potezu kako bi se nanijela šteta ugledu naše kompanije, osim ako je autor teksta zloporabljen od strane njegova ''izvora''.

Nadalje, kao što je to svugdje u novinarstvu uobičajeno, informacije s kojima, kako navode, Avaz raspolaže – nisu provjerili kod druge strane, odnosno naveli mišljenje i činjenično stanje iz naše kompanije. Važno je pritom napomenuti kako smo već ranije na novinarska pitanja jasno i nedvosmisleno odgovorili da se suradnja s Vladom FBiH odvija upravo na način da se njima, kao i ostalim dioničarima, redovito dostavljaju izvješća, s ciljem da se zajednički pronađe rješenje i izlaz iz trenutne situacije, a ne, kako navode, da se bilo što zataji.

Osim toga, navodi se i kako Uprava Društva Aluminij ne želi investitore iz Dubaija, premda su svi relevantni mediji, uključujući i Avaz, objavili kako su potencijalni investitori iz jedne arapske tvrtke 10. listopada primljeni u Aluminiju na poslovne razgovore. U tom kontekstu još jednom ističemo kako je Uprava Društva dosad primila sve zainteresirane potencijalne investitore, bez iznimke, a svima su dostavljena i zatražena izvješća i dokumenta, sukladno zakonskim propisima.

Špekulacije o tome kako su “pojedini članovi Uprave sada sve resurse usmjerili na ulazak partnera iz Kine i Izraela“, također nemaju smisla ni utemeljenja, jer o eventualnom ulasku strateškog partnera u Aluminij d.d. Mostar mogu odlučivati isključivo vlasnici tvrtke.

Na kraju pozivamo sve medijske kuće da, pišući o Aluminiju Mostar, uspostave komunikaciju i s našom stranom kako ne bismo dolazili u ovakve situacije, stoji u priopćenju Uprave Društva Aluminij d.d. Mostar.