U TOP 20 TVRTKI Hercegovački gigant ostvario znatan rast prihoda

Hercegovinalijek
Hercegovinalijek

Hercegovački gigant koji se bavi veleprodajom lijekova ostvario je značajan rast u 2023. objavila je Akta.ba. Hercegovina lijek je ostvario 398.946.615 KM prihoda, a dobit im je bila 12.856.048 KM.

Godinu ranije njihov prihod je iznosio 364.956.437 KM, a dobit 9.708.119 KM. Tada je u našoj analizi TOP 10 veletrgovaca lijekovima u BiH po prihodu u 2022. zauzeo lidersku poziciju na prvom mjestu u tabeli.

Kupovina lijekova na bh. tržištu nije smanjena, zato raste i prihod farmaceutskih kompanija.

Farmaceutika čini 85% prometa veledrogerije Hercegovinalijek d.o.o. i nudi najširu paletu farmaceutskih preparata domaćih i stranih proizvođača. 

Dijetetika i kozmetika obuhvaćaju više od 2000 proizvoda u Hercegovina lijeku. Na ponudi su bezreceptni lijekovi, kozmetika, roba široke potrošnje, visokokvalitetna dijetetika, kao i dermatološka kozmetika koja se prodaje u apotekama i specijaliziranim ustanovama. 

Medicinski proizvodi i specijalistika također su dio njihovog asortimana, kao i dental. Od 2005. godine su najvažniji distributer opreme i materijala za stomatološku, odnosno zubotehničku djelatnost.

Podsjetimo na bosanskohercegovačkom tržištu prisutan je čak 201 proizvođač lijekova, od čega je tek osam domaćih.

Kada je u pitanju procentualni odnos domaćih i inostranih proizvođača lijekova u ukupnom prometu lijekova u Bosni i Hercegovini dominira uvoz lijekova inostranih proizvođača u odnosu na promet domaćih proizvođača.