U Nevesinje stiže investicija veća od 100 milijuna KM za samo jedan projekt

U Nevesinje stiže investicija veća od 100 milijuna KM za samo jedan projekt
Ilustracija

Poduzeće 'Etmax' iz Banja Luke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korištenje, više od 100 milijuna maraka vrijedne, solarne fotonaponske elektrane 'Nevesinje' u istoimenoj lokalnoj zajednici, saznaje portal Capital. Riječ je o postrojenju vrijednom 104,3 milijuna maraka, maksimalne instalirane snage 60 megavata sa godišnjom proizvodnjom od 84 gigavat sata.

Vlada je utvrdila uvjete za dodjelu koncesije, a Ministarstvo energetike i rudarstva će provesti pregovarački postupak. Imaju rok od 60 dana da Vladi dostave izvještaj, prijedlog rješenja o dodjeli koncesije i prijedlog ugovora o koncesiji.

Pregovarački postupak počinje dostavljanjem ponude i studije opravdanosti Vladi Republike Srpske od strane potencijalnog koncesionara. "Ugovorom o koncesiji bliže će se odrediti obaveze koncesionara u pogledu uvjeta izgradnje i korištenja predmeta koncesije", navodi se u Odluci Vlade RS.

Koncesija će se dodijeliti na razdoblje do 50 godina, računajući od dana zaključivanja ugovora. Inače, investitor će za ovaj projekat biti u obavezi da uplati jednokratnu koncesijsku naknadu od od 521.808 KM te 0,0055 KM za svaki proizvedeni kilovat električne energije.

Firma 'Etmax' je već duže vrijeme zastupljena na području Hercegovine gdje su izgradili na desetke, uglavnom malih solarnih elektrana. U prošloj godini su prijavili prihode od 7,3 milijuna maraka i dobit od 1,16 milijuna KM ostvarenih sa 26 zaposlenih.

"Novac za financiranje projekta ćemo osigurati preko kredita, a sa nama će u poslu biti još nekoliko partnera", kazao je Siniša Maksimović direktor i osnivač poduzeća, navodi Capital. Hercegovinu inače trese svojevrsna solarna groznica, a o kojoj je Capital pisao u veljači ove godine, a koja je privukla brojne investitore među kojima su i političari da ulože svoj novac u zelenu energiju.

Na području Bileće, Nevesinja i Berkovića gradi se na stotine solarnih elektrana koje će vlasnicima donijeti desetke milijuna maraka prihoda. Međutim, kvote su ubrzo popunjene pa su brojni ostali bez poticaja i garantiranog otkupa. Tu su i veliki igrači iz sektora energetike poput Vuka Hamovića kojem je u svibnju prošle godine data koncesija za gradnju solarne elektrane 'Bileća' vrijedne 70 milijuna maraka.

Također, u listopadu prošle godine potpisan je ugovor za izgradnju i korištenje solarne elektrane 'Trebinje 1' na području Trebinja snage 72,92 megavata i okvirne procijenjene vrijednosti 100.750.000 KM. Nositelj ovog projekta je Elektroprivreda Republike Srpske. Kako je Capital nedavno pisao, iako postoje brojne prednosti, u Republici Srpskoj i BiH se koristi svega oko jedan posto potencijala u solarnoj energiji.