Turistička ponuda BiH uskoro i na Tripadvisoru

Lipanj 2021 turisti Stari grad
Hercegovina.info

Pojavu pandemije koronavirusa uslužne djelatnosti su na neki način najviše osjetile, a posebice turizam kao značajna gospodarska grana u svijetu. U cilju oporavka turizma i njegova još većeg razvoja u BiH, Komora trenutno zajedno s USAID-om radi na projektu održivog turizma koji obuhvaća i izradu strategije turizma za BiH.

"Turizam u Bosni i Hercegovini, ruku na srce, nije bio toliko razvijen u organizacijskom smislu, on se na neki način više razvijao ad hoc, odnosno inicijativama privatnog sektora bez neke velike podrške županijskih, federalnih pa i državnih razina", kazao je za Fenu potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić, dodavši kako se može kazati da je ta podrška ipak značajnija u zadnje vrijeme.

Pojasnio je kako će navedena strategija predstavljati lanac vrijednosti u turizmu, podijeljen u četiri stupa - turistički proizvod, destinacijski marketing, kadrovi odnosno radna snaga u turizmu i pravno, odnosno poslovno okruženje.

"Ova strategija, po meni, po prvi put u BiH se radi na ispravan način. Svi akteri unutar turističkog sektora i realni sektor i izvršna i zakonodavna vlast i mi kao nositelji projekta i USAID, uključeni su u to i mislim da će to biti jedna od boljih strategija koja je rađena u BiH" kazao je.

Turistička ponuda BiH uskoro na Tripadvisoru

U sklopu preliminarnog istraživanja koje je Komora provela zajedno s USAID-om, Svjetski ekonomski forum je od 140 zemalja BiH rangirao kao 105. zemlju po pitanju konkurentnosti u turizmu, čime naravno, kako kaže Šantić, ne mogu biti zadovoljni.

"Nismo zadovoljni tim rangom te smo krenuli u ovaj projekt zajedno s USAID-om, vrijedan oko 20 milijuna američkih dolara. Mi smo (Komora) prepoznati kao ključni partner u Federaciji, a naravno tu je i Federalno ministarstvo turizma i zaštite okoliša", kazao je Šantić i dodao kako se paralelno projekt provodi i u Republici Srpskoj.

Ono što je u navedenom istraživanju iznenađujuće, kaže Šantić, je to da BiH uopće nije bila vidljiva vani u smislu turističke potražnje odnosno turističke ponude te su stoga odlučili napraviti određene aktivnosti po pitanju digitalne promocije turističkih destinacija u BiH.

"Izabrali smo Tripadvisor kao najveću svjetsku platformu po pitanju digitalnog marketinga, bukiranja i svega onoga što danas moderan turist može zatražiti na tim digitalnim platformama. Trenutno preko 20 turističkih tvrtki iz FBiH svojim tekstovima, slikama, filmovima puni sadržaj naše web stranice koja će uskoro biti vidljiva na navedenoj platformi", istaknuo je.

Nakon što bude dostupna javnosti, Tripadvisor će pratiti stranicu i izvještavati o tome kakva je slika o nama i kako nas vide ljudi u svijetu koji žele po određenim vidovima turizma provoditi svoj odmor u BiH.

Šantić napominje kako navedeno istraživanje pokazuje da turista koji su do sada bili u BiH daju jako dobre recenzije, od dobrih receptivnih kapaciteta u vidu smještaja i hotela do jako raznolike kulturno-povijesne i prirodne baštine.

"Nedostaje nam taj dio marketinga, promocije, koji će reći da u BiH nisu samo Sarajevo, Mostar i Međugorje turistički centri nego da ima puno turističkih centara i u ruralnim područjima koji su jako atraktivni i koje moderan turist danas želi posjetiti i mi tu zasigurno imamo šta pokazati. Smatram da ćemo nakon ove promocije s Tripadvisorom ostvariti određene efekte", ustvrdio je Šantić.