TREBINJSKA POLJOPRIVREDA Planirano tri puta više ulaganja nego 2019. godine

Trebinje
Hercegovina.info

U trebinjsku poljoprivredu posredstvom Agrarnog fonda ove godine je planirano tri puta više ulaganja nego 2019. godine.

Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina kaže da će iz gradskog proračuna biti izdvojeno 300.000 KM za dalji razvoj poljoprivrede, a do kraja mjeseca trebalo bi da budu završeni pravilnici kako će se taj novac rasporediti.

"U ovoj godini podržati ćemo proizvođače koji žele proizvoditi za tržište, a proizvode plasirati posredstvom Agrarnog fonda – navodi on. Dutina podsjeća da je prošle godine u Banja Luci otvorena i „Hercegovačka kuća“, prodavnica sa domaćim proizvodima juga Srpske, a hercegovački proizvodi se mogu kupiti i na Jahorini.

"Krajem 2019. godine realiziran je dogovor sa Olimpijskim centrom Jahorina, pa se proizvodi Hercegovačke kuće plasiraju u restoranu pored jezera za osvježavanje, gdje je stavljena polica s našom domaćom hranom", ističe on.

Više od stotinu poljoprivrednih proizvođača iz Trebinja su kooperanti „Hercegovačke kuće“, a u Agrarnom fondu rade vlastitu bazu podataka o poljoprivrednim proizvođačima, nakon čega će imati preciznije informacije o broju poljoprivrednika, njihovim potrebama i mogućnostima.

U Trebinje je počelo i postavljanje plastenika za rasadnik, površine 300 metara kvadratnih, koji bi trebao biti završen do kraja tjedna, gdje će Agrarni fond proizvoditi vlastiti rasad voća i povrća, a imati će sustav grijanja i provjetravanja.

U suradnji sa Agencijom za razvoj malih i srednjih poduzeća i gradskom upravom, u listopadu je nabavljeno i novo kombi vozilo, hladnjača koja olakšava poljoprivrednicima prijevoz robe od njive do hladnjača.

Agrarni fond za poljoprivredne proizvođače osigurao je i sjemenski krumpir i besplatno oranje za proljetnu sjetvu, ukoliko sa njima zaključe kooperantski ugovor.

Više od 20 trebinjskih pčelara početnika, krajem prošle godine dobilo je po pet košnica koji su donacija Agrarnog fonda, koje su izradile lokalne firme. Pčelarima su košnice dijeljene dva puta u 2019. godini, a za te namjene izdvojeno je 22.000 KM.

Med u Švedskoj

Hercegovački med naći će se na tržištu Švedske, nakon što je prvih 500 kilograma prošlo potrebne analize. U Agrarnom fondu navode da je planirano otvaranje Hercegovačke kuće i u Beogradu, čime bi poljoprivredni proizvodi juga Hercegovini bili i na tezgama u regiji.