Surova bh. stvarnost: Radnica dobila otkaz kad je oboljela od raka

radnica , otkaz, RAK

Zakon je jasan da radnik, ukoliko je bio zaposlen dvije godine, treba dobiti stalno zaposlenje. U praksi, situacija je drugačija. Radnika ponekad nakon što prođu dvije godine radnog odnosa, prebacuju u srodnu tvrtku, čime se onemogućava ugovor na neodređeno.

U takvoj situaciji se našla i Slobodanka Todorić iz Dervente koja je bila zaposlena u poduzeću „Amika“.

„Ona je zaposlena 5. kolovoza 2016, a 31. srpnja 2018. njene papire su prenijeli u drugu srodnu tvrtku ‘Relaxshoe Bosna’, iako je ostala raditi na istom mjestu u ‘Amici’“, počinje za Buku priču Slobodankin suprug Mladen, piše buka.com.

Ona je tri godine radila na određeno, na istom radnom mjestu i s istim nadređenima. Todorićeva je krajem rujna dobila otkaz u „Amici“, iako je teško oboljela. Zbog tumora je operirana četiri puta, a sada je ostala bez prava kao radnik. O otkazu je obaviještena telefonskim pozivom.

Kontaktirali su Transparency International i zatražili njihovo mišljenje o ovom slučaju. Rekli su da je iz Rješenja o otkazu vidljivo da poslodavac radnici nije produžio ugovor o radu, odnosno da je radnici prestao radni odnos zbog isteka trajanja roka na koji je zasnovan.

Od travnja 2019. je na bolovanju, doznake su redovno dostavljane, a tvrtka je ugovor produžavala.

„Moju suprugu je 30. rujna oko 19 sati nazvala majstorica i rekla da ugovor neće biti produžen. Jasno je rekla da više nije smjela pitati šefa za produženje ugovora moje supruge, jer se plaši za svoj status“, govori Todorić.

Rješenje o otkazu uzeo je Todorić 4. listopada na portirnici tvrtke, jer su mu zabranili ulazak.

„Nitko me nije htio primiti, svi papiri su me čekali na portirnici. Portiru su rekli da mi prenese da im se obratim putem suda“, dodaje on.

Zakon o radu Republike Srpske propisuje da radni odnos, između ostalog, prestaje i istekom roka na koji je zasnovan, te da poslodavac i radnik mogu zaključiti jedan ili više ugovora o radu za period koji sa prekidima ili bez prekida ne može biti duži od ukupno 24. mjeseca, sa izuzecima u slučaju rada na projektu čije je trajanje unaprijed određeno, zbog zamjene privremeno odsutnog radnika, ili sa nezaposlenim do ispunjenja jednog od uslova za ostvarivanje prava na mirovinu. 

Asistent za istraživanje i pružanje pravne pomoći organizacije Transparency international BiH Marko Vujić ističe da „s obzirom da se prekid kraći od 30 dana, ne smatra prekidom, prvenstveno je potrebno provjeriti da li je poslodavac na zakonit način produžavao ugovore o radu na određeno vrijeme, jer ako je ugovor o radu na određeno vrijeme zaključen suprotno odredbama Zakona o radu ili ako je radnik ostao da radi kod poslodavca najmanje pet radnih dana po isteku vremena za koji je ugovor zaključen, smatra se da je radni odnos zasnovan na neodređeno vrijeme.“

Vujić ističe da je navedeno jako bitno iz razloga utvrđivanja vrste i trajanja ugovora o radu, a na osnovu čega dalje možemo tvrditi da li je radni odnos prestao zbog teže bolesti radnika ili protekom vremenskog perioda na koji je radni odnos zasnovan, što predstavlja razliku na osnovu koje radnik dalje može da usmjeriti aktivnosti na zaštiti svojih prava.

„Zakon o radu Republike Srpske ne daje mogućnost poslodavcu da pod opravdane razloge za otkaz ugovora o radu smatra privremena spriječenost za rad usljed bolesti, nesreće na radu ili profesionalnog oboljenja, dok je radnik dužan da najkasnije u roku tri dana od dana nastupanja privremene spriječenosti za rad o tome dostavi poslodavcu potvrdu nadležnog doktora“, objašnjava Vujić.

„Borim se za njezin život, ali i za prava drugih“

Todorić ističe da ne želi da se više itko ikad nađe u ovakvoj situaciji dok se bori za život.

„Borim se za njezin život, ali borit ću se i za prava drugih. Stalo mi je da se sazna istina. Za nju je možda kasno, ali želim da ostali budu zaštićeni“, govori sugovornik Buke.

On kaže da je njegovoj supruzi otkaz teško pao. Osim financija, posao joj je značio da nije odbačena i da ima podršku.

Obitelj Todorić je do sada o svemu obavijestila načelnika općine Derventa Milorada Simića, te zastupnika u Narodnoj skupštini RS Igora Žunića. Osim njih, kontaktirali su i kabinet predsjednice RS Željke Cvijanović, premijera RS Radovana Viškovića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Za pomoć su se obratili i predsjedniku Sindikata uprave RS Boži Mariću.

„Potrebno je napomenuti da Zakon o radu RS propisuje da se ugovor o radu, u pravilu, zasniva na neodređeno vrijeme, te da u cilju zasnivanja radnog odnosa čije je trajanje unaprijed određeno objektivnim razlozima koji su opravdani rokom, izvršenjem točno određenog posla ili nastupanjem unaprijed određenog događaja, poslodavac i radnik mogu zaključiti ugovor o radu na određeno vrijeme. Navedenu odredbu poslodavci mogu zloupotrebiti na način da dvije godine imaju koristi od zaposlenog, izbjegavajući da zaključi ugovor o radu na neodređeno, a što stvara nesigurnost zaposlenog za svoje radno mjesto“, naglasio je Vujić.

On je rekao da „s obzirom da je radnica bila zaposlena kod poslodavca približno dvije godine, i to na poslovima pakovanja, potrebno je ustanoviti da li poslovi koje je obavljala predstavljaju takvu vrstu za koju se zaključuje ugovor na određeno vrijeme, a što je svakako zadatak za nadležne inspekcijske organe ili eventualno nadležni sud“.

„Amika“: Oglasit ćemo se za nekoliko dana

Kontaktirali su i „Amiku“, kako bi čuli i njihovu stranu priče, ali je rečeno „da nas nemaju s kim spojiti i da će se o svemu oglasiti za nekoliko dana“.

Dodali su da ostavimo svoj kontakt i da će se javiti ukoliko netko bude htio da razgovara o ovom slučaju. Do objave teksta nitko nas nije kontaktirao, piše Buka.

„Amika“ i „Relaxshoe Bosna“ 2017. su bile među deset najuspješnijih bh. kompanija koje se bave proizvodnjom obuće i odjeće od kože.