REJTING BiH sa stabilnim izgledima

Standard and poor's
Newscom

Međunarodna rejting agencija 'Standard and Poor's' potvrdila je BiH kreditni rejting 'B' sa stabilnim izgledima, priopćeno je iz Centralne banke BiH. U izvještaju ove rejting agencije za BiH navodi se da će globalna pandemija koronavirusa utjecati na ekonomiju BiH.

Analitičari predviđaju da će realni bruto društveni proizvod (BDP) biti smanjen za šest posto u 2020. godini, te da može doći do pogoršanja fiskalnog i platnog bilansa. Ipak, predviđa se da će neto opći dug BiH do kraja ove godine iznositi 31 posto BDP-a, što ostavlja postor za manevar na fiskalnoj strani, dodaje se u priopćenju.

Analitičari ističu da stabilni izgledi kreditnog rejtinga balansiraju rizike povezane sa efektima koronavirusa na ekonomiju BiH i na fiskalne i vanjske vrijednosti tijekom sljedećih 12 mjeseci sa uzlaznim potencijalom koji dolazi iz provođenja strukturnih reformi i iz očekivanja snažnijeg ekonomskog rasta nakon 2020. godine.

"Kreditni rejting BiH može biti povećan ukoliko dođe do unapređenja na polju domaće politike, sa manje konfrontacija i više konsenzusa, koja bi bila više orijentirana na promociju ekonomskog rasta i strukturnih reformi", navode analitičari. Također, kreditni rejting može biti povećan u slučaju ostvarenja snažnijeg ekonomskog rasta nakon 2020. godine, prenosi Srna.

"S druge strane, do smanjenja kreditnog rejtinga može doći ukoliko ekonomski i proračunski troškovi pandemije budu veći nego što se trenutno predviđa i ako, u hipotetičkom scenariju, stabilnost domaćeg financijskog sistema znatno oslabi u slučaju dugotrajnog pogoršanja kvaliteta aktive i trajne konverzije depozita u devize", navodi se u priopćenju.