Radnici hercegovačkog poduzeća mole za otkaz kako bi imali zdravstveno osiguranje

Hercegbosanske šume, šume herceg bosne

...o žurnom rješenju svoga pitanja. Posljednje takvo pismo upućeno je Upravi i PDK JP Šume Hercegovačko-neretvanske d.o.o. Mostar, direktoru i punomoćniku državnog kapitala, predsjedniku Vlade HNŽ-a i ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a, ali i predsjedniku HDZ-a BiH dr. Draganu Čoviću.

Nižu se neisplaćene plaće i produžava agonija zaposlenika

"Upravo se navršava punih 12 mjeseci kako su radnici JP "Šume Hercegovačko-neretvanskih" d..o.o. Mostar ostavljeni i prepušteni kako od Uprave Društva, pasivnost, bavljenje trivijalnim radnjama, tako i od nadležnih tijela vlasti. Naime, 12 plaća prijeko potrebnih za život i egzistenciju radnika i naših obitelji su uskraćene te u navedenom razdoblju se nije pronašao način za deblokadu računa društva kao niti način isplate plaća radnicima. Ono što su radnici u nekoliko ranijih dopisa upozoravali i molili da se problem što prije riješi, nažalost neaktivnošću gore nabrojanih dovedeni su do ruba egzistencije, primorani i osuđeni gledati kako se njihovo poduzeće urušava, stres i ekonomska nesigurnost povećava, zdravstvena situacija radnika pogoršava, zdravstveno osiguranje ne postoji, ali konkretnih postupaka od strane nadležnih nema", stoji u apelu djelatnika ovog poduzeća.

Mi, radnici, nismo informirani o niti jednom dijelu postupaka za rješavanje statusa radnika i poduzeća, ne znamo koja nam je sudbina i koji i kakvi planovi se pripremaju, a radi se o našoj sudbini, o našim radnim mjestima, o budućnosti naših obitelji. Bilo bi od Vas, kada već ne osjećate dužnost, da imate bar moralnu odgovornost-informirati ljude, radnike, sve zainteresirane o budućnosti poduzeća te šumarstva općenito i o koracima koji se poduzimaju", zaključuju djelatnici ovog županijskog poduzeća

Oni traže da se što žurnije pokrene rješavanje statusa, kako, tako i radnika jer, kako ističu, vremena za 25 radnika više nema. Predlažu i konkretne mjere za rješavanje ovog dugotrajnog problema i to uplatu plaća i doprinosa od strane Vlade HNŽ-a, a temeljem obveza sukladno Odluci o osnivanju društva ili uručenje kolektivnog otkaza od strane poslodavca za sve radnike kako bi isti imali zdravstvenu skrb ali i naknadu od nezaposlenosti sa Službe za zapošljavanje te u dogledno vrijeme stabilizirati poslovanje poduzeća te radnike pozvati na posao sukladno propisima radnog zakonodavstva.

Radnici trpe zbog nemara i politike

Naime, djelatnici ovog jedinog poduzeća koje je u 100-postotnom vlasništvu HNŽ-a i ima ovlasti gospodariti šumskim dobrom nisu dobili 12 plaća, nisu im uplaćeni doprinosi i sustavno im se, kako ističu, onemogućava rad.

Dodatni problemi su i zbog blokada računa poduzeća zbog vođenih sudskih procesa. "Kako su postojale dvije blokade od dva pravna subjekta s kojima je poduzeće vodilo sudski spor, upoznati smo da je jedna blokada od Šumarstva"Prenj" d.d. Konjic odblokirana, te je ostala samo blokada od strane Šumarstva „Srednje Neretvnasko" d.d. Mostar koje je u većinskom vlasništvu Hercegovačko-neretvanske županije. Dakle dvije pravne osobe iz šumarske djelatnosti i istog većinskog vlasnika blokiraju jedna drugu, a obje su pred kolapsom", pojašnjavaju teško stanje.

Zbog svega navedenog oni traže da Vlada HNŽ-a i resorno ministarstvo, sukladno svojim nadležnostima, raspravljaju o ovoj problematici i zauzmu konačan stav o sudbini ovog Poduzeća i njegovih djelatnika jer ukoliko isto ne uslijedi, kako ističu, radnici će kao i njihove obitelji morati zaputiti prema inozemstvu koje im je jedino ponuđeno u ovakvoj situaciji nemara.

"Mi, radnici, nismo informirani o niti jednom dijelu postupaka za rješavanje statusa radnika i poduzeća, ne znamo koja nam je sudbina i koji i kakvi planovi se pripremaju, a radi se o našoj sudbini, o našim radnim mjestima, o budućnosti naših obitelji. Bilo bi od Vas, kada već ne osjećate dužnost, da imate bar moralnu odgovornost-informirati ljude, radnike, sve zainteresirane o budućnosti poduzeća te šumarstva općenito i o koracima koji se poduzimaju",zaključuju djelatnici ovog županijskog poduzeća.

Cvjeta nelegalna sječa

Direktor ovo poduzeća, Trpimir Jelić, za Dnevni list potvrdio je teško stanje te posebno istaknuo kako zbog ovog neriješenog pitanja županija kao i lokalne razine godišnje gube više od 2,5 milijuna KM.

"Ovo je stanje gdje mafija ima svoju državu. Iako je na Skupštini donesen Nacrt županijskog zakona o šumama, u Vladi HNŽ-a još uvijek se nije o njemu raspravljalo. Upravo traje ročište za našu tužbu prema FBiH za 32,5 milijuna KM zbog nepoštivanja prije potpisanih Ugovora, a šumsko dobro do sada ukupno oštećeno za više od 100 milijuna KM jer ‘cvjeta' nelegalna sječa. Strašno je što se događa, nema kontrole nad šumskim fondom i to nekome tako odgovara", komentira direktor Jelić za Dnevni list.
‘Jagma' za milijunima iz šume - iz tog smjera dolaze i blokade

A, kako je to Dnevn list već pisao, a mjerodavni ministar i potvrdio, izgleda da je cijeli problem - politički problem između bošnjačkih i hrvatskih ministara u Vladi HNŽ-a jer postoji nekoliko šumarskih poduzeća u HNŽ-u koje žele imati dio ovog, milijunski vrijedog "šumskog kolača". S te strane su i stalne političke blokade u rješenju problema, za sada jedinog županijskog poduzeća JP Šume Hercegovačko-neretvanske d.o.o. Mostar koje ima zadaću gospodarenja šumama, ali i donošenju županijskog zakona o šumama.

To je, uostalom, za Dnevni list potvrdio i sam mjerodavni ministar.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donko Jović, u izjavi za Dnevni list o ovom problemu kaže: "To je definitivno politički problem i pitanje tko će u konačnici gospodariti šumama u HNŽ-u. Uz to se i veže donošenje županijskog zakona u šumama i to je vrlo osjetljivo, političko pitanje

Naime, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donko Jović, u izjavi za Dnevni list o ovom problemu kaže:"To je definitivno politički problem i pitanje tko će u konačnici gospodariti šumama u HNŽ-u. Uz to se i veže donošenje županijskog zakona u šumama i to je vrlo osjetljivo, političko pitanje. Međutim, iako rješenje sporo dolazi i trpe zaposlenici, postoji dobra volja partnera u Vladi i nadam se da će ovo pitanje biti riješeno nakon listopadskih izbora".

Piše: V. Herceg/ Dnevni list