PROŠIRUJE SE Od sutra pa narednih desetak dana dnevne obustave prometa između Stoca i Ljubinja

Ljubinje asfaltiranje radovi
Screenshot RTRS

Na poddionici magistralne ceste Ljubinje - Podvrsnik, od Ljubinja do Žegulje, postavljen je prvi sloj asfalta, širine šest metara. Brojne generacije su, konačno, dočekale ispravljanje nepravde od prije 50 godina, kada je izgrađen put širine pet metara.

Cesta Ljubinje - Stolac glavna je veza juga sa ostatkom BiH. Sutra (28.8.) počinje završno asfaltiranje, pa će do 9. rujna od 8 do 15 sati promet biti obustavljen i preusmjeren na cestu Stolac - Berkovići - Bileća.

Osim predznaka 'magistralna', cesta Ljubinje – Stolac, izgubio je sve druge karakteristike te kategorije ceste. Za godinu dana proširena je dionica od 5,6 kilometara i postavljen prvi sloj asfalta. Slijedi postavljanje završnog sloja asfalta i prometne signalizacije, navodi RTRS.

"Bit će potrebno da dođe do obustave prometa. Uputili smo zahtjev nadležnim institucijama, javnost će biti blagovremeno obaviještena, kada će biti obustave u vremenu od 8 do 15 sati", rekao je inženjer u održavanju cesta, 'Hercegovinaputevi' AD Trebinje Ljubiša Madžar.

Usljed dotrajalosti i suženja kolnika, uz najveći nagib na nekoj od prometnica u regiji, vozači teretnjaka često 'bježe' na bankine. Preostalo je da se uredi još oko deset kilometara do Podvrsnika, do granice sa Federacijom BiH. Time bi Ljubinje, turisti i gospodarstvenici dobili normalnu vezu sa drugim dijelovima regije.

"Ove godine smo došli u situaciju da bar jednim dijelom bude rekonstruiran, da konačno dobijemo magistralnu cestu po standardima od šest metara. Značit će puno građanima Ljubinja", naveo je načelnik Ljubinja Stevo Drapić. Iz poduzeća 'Putevi Republike Srpske', koje financira rekonstrukciju, priopćeno je da je rok za završetak prve dionice 15. rujan.

Nastavak rekonstrukcije je u planu javnih nabavki J.P. 'Putevi Republike Srpske' za 2023. godinu, te je u tijeku priprema tehničke dokumentacije za raspisivanje javne nabavke za izbor najpovoljnijeg izvođača radova, koji ispunjava kvalifikacijske uvjetetendera, istaknuli su u priopćenju.

"Planiran je nastavak na dionici Žegulja - Podvrsnik, do granice sa FBiH, dužine nešto više od deset kilometara. Imamo namjeru da to spojimo kao cjelinu", dodao je Madžar, prenosi RTRS. Rekonstrukciju prve poddionice, vrijednosti 3,56 milijuna maraka, izvodi konzorcij 'Hercegovinaputevi' iz Trebinja i 'HP Investing' iz Mostara.