PRODAJA LEDA ČITLUK U pregovore ušao samo Nomad Foods

Ledo kamioni
Ilustracija

Fortenova grupa ušla je u ekskluzivne pregovore s kompanijom Nomad Foods o prodaji biznisa zamrznute hrane, objavili su u ponedjeljak, a očekuju da bi do kraja ožujka pregovori mogli biti uspješno okončani te sama transakcija zaključena tijekom ljeta ove godine, nakon pribavljanja odobrenja regulatora.

Iznos obvezujuće ponude koji je sada "na stolu" nije objavljen, ali već se prošle jeseni u medijima kalkuliralo da je u pitanju potencijalna transakcija desetljeća te da bi ciljana valuacija Leda mogla biti oko 600 milijuna eura, odnosno između 10 i 12 puta EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije), kada su u zagrebačko sjedište Fortenove pristizale neobvezujuće ponude zainteresiranih kompanija. U investicijskim krugovima smatraju da takva valuacija i dalje stoji.

U prethodnom dubinskom snimanju Poslovnog područja zamrznute hrane Fortenova grupe, koje čine zagrebački Ledo, Ledo Čitluk i Frikom, sudjelovalo je prošle godine nekoliko kompanija, norveška Orkla te češko-slovački konzorcij investicijskih fondova, a Nomad Foods je na kraju izabran za pregovore. U prethodnoj fazi testiranja tržišta bilo je zainteresiranih i domaćih kompanija, poput Atlantic Grupe, ali njihove ponude nisu bile toliko atraktivne te je sada izvjesno da će dio Fortenovina biznisa naći kupca u inozemstvu. Do sada se, ocjenjuje u priopćenju Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, Nomad Foods pokazao snažnim potencijalnim partnerom.

"Nomad Foods je kompanija s izvrsnim investicijskim i operativnim postignućima i jasnim fokusom na segment zamrznute hrane u Europi. Ima još, naravno, jako puno posla te treba ispuniti niz uvjeta prije nego što postignemo konačan dogovor, ali svakako očekujemo da ćemo u tome uspjeti", izjava je Jamesa Pearsona, izvršnog direktora za financije Fortenova grupe objavljena u priopćenju, prenosi novac.jutarnji.hr.

U pitanju je kompanija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja se predstavlja kao vodeća na europskom tržištu smrznute hrane gdje drži udjel od oko 15 posto, a u svom portfelju trenutno uopće nema sladolede te bi Ledovi sladoledi preko distributivnog lanca Nomad Foods očito mogli ući na nova tržišta. Preuzimanje Fortenovinih kompanija je u skladu s upravljačkom strategijom Nomad Foods, objavili su iz te kompanije u ponedjeljak, koja kombinira jaki organski rast svojih temeljnih biznisa i preuzimanje vodećih brendova smrznute hrane u Europi. Ova akvizicija će, objašnjavaju, proširiti njihov portfelj na nova europska tržišta dok istodobno stvara temelj za potencijalnu buduću konsolidaciju u srednjoj i istočnoj Europi.

Peruško objašnjava u priopćenju kako je krajnji cilj Fortenova grupe, osim maksimiziranja vrijednosti, zaključenje transakcije sa strateškim partnerom koji će dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju Poslovnog područja zamrznute hrane te prepoznati punu vrijednost i potencijal ove djelatnosti i ljudi koji u njoj rade. Ta će transakcija utjecati, jasno, na smanjenje duga i omogućiti ulaganja grupe u njene glavne biznise, maloprodaju te poljoprivredu i proizvodnju hrane, odnosno ona je dio, kako kaže Peruško, "procesa optimizacije kapitalne strukture koji će omogućiti Fortenova grupi daljnji razvoj".

Fortenova grupa je, podsjetimo, nastala 1. travnja 2019. godine, prijenosom poslovne cjeline pod izvanrednom upravom Agrokora, kao rezultat nagodbe vjerovnika, a u dosadašnjem postupku pripreme prodaje biznisa zamrznute hrane čelnici kompanije su naglašavali kako je grupa spremna prodati samo jedan segment svoje osnovne djelatnosti. Izbor je pao na zamrznutu hranu, objašnjava se, jer je to zaokružena poslovna cjelina koja ima najmanje sinergijskog potencijala s ostatkom grupe.