FOTO/VIDEO  PRILIKA 25 osoba s biroa će se dokazivati na izgradnji tunela Ivan

Potpisi ugovora
Autoceste FBiH

U ponedjeljak su u prostorijama operativnog ureda JP Autoceste FBiH u Sarajevu svečano potpisani ugovori o radu između firme Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo, izvođača radova na projektu izgradnje tunel Ivan, te deset od ukupno planiranih 25 mladih osoba koje će u narednih godinu dana raditi na izgradnji ove dionice na Koridoru Vc.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su direktor JP Autocesta FBiH Adnan Terzić, direktorica Zavoda za zapošljavanje FBiH Helena Lončar, direktor Euro-asfalt d.o.o. Hamed Ramić i direktorica Ureda EBRD-a za BiH Manuela Naessl putem video linka. Na ovaj način, posao i šansu prvi put dobiva 25 mladih osoba sa evidencije nezaposlenih i to: pet osoba sa visokom stručnom spremom (VSS) na period od godinu dana i 20 osoba sa srednjom stručnom spremom (SSS) na period od šest mjeseci.

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić u svom obraćanju podsjetio je, da je potpisivanje ovih ugovora rezultat partnerske suradnje JP Autoceste FBiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

"Drago mi je da smo danas tu da možemo započeti projekat koji radimo zajedno sa Europskom bankom za obnovu i razvoj, koja ne samo da financira projekte na izgradnji Koridora Vc, nego za svaki ugovor traži i dodatni benefit za BiH i lokalnu zajednicu. Ovaj projekt je u ideji već više od godinu dana za tri dionice koje se financiraju sredstvima EBRD-a", kazao je između ostaloga Terzić.

Sadržaj se učitava...

"Europska banka za obnovu i razvoj u velikoj mjeri podržava projekat Koridora Vc od početka i veliko je zadovoljstvo surađivati sa kompanijom JP Autoceste FBiH. Također, tijekom razgovora interesirali smo se na koji način možemo postići to da se upravo ovim projektima otvori mogućnost zapošljavanja mladih ljudi. Veliko mi je zadovoljstvo da vidim da je naša suradnja urodila plodom i da konačno otvaramo put za neke mlade ljude i njihovo prvo zaposlenje", poručila je direktorica Ureda EBRD-a za BiH Manuela Naessl.

Jedna od potpisnica ugovora Adela Salkić, inženjer geologije kazala je da je ovaj ugovor njima važan s dva aspetka. "Prvi je jer imamo šansu na terenu pokazati znanje stečeno tijekom školovanja, ali i skupljati i stjecati iskustvo od naših budućih kolega. Važno je i jer smo u samom startu dobili priliku raditi u jednoj od najvećih građevinskih kompanija u zemlji i to još na tako zahtjevnom projektu kakav je tunel Ivan", istaknula je Salkić.

Izvođač radova je odabrao kandidate prema potrebama na gradilištu, a tehničku i stručnu pomoć je pružio Federalni zavod za zapošljavanje. Za realizaciju ovog programa osigurano je u ugovoru za izgradnju tunela Ivan iznos od 403.683 KM, dok Zavod za zapošljavanje FBiH sudjeluje u projektu sa 90.000 KM i Euro-asfalt sa preostalim iznosom.

"Mene posebno raduje u ovom projektu što su korisnici ovih sredstava mladi ljudi. Mladi koji stječu prvo radno iskustvo ili mladi ljudi koji imaju to radno iskustvo, a ovim projektom dobivaju priliku za zapošljenje. Dodatno me raduje namjena projekta da ostanu i dalje u radnom odnosu ukoliko
svojim stečenim znanjem i iskustvom pokažu da ima prostora i mjesta za njih", poručila je direktorica Lončar.

Nastavak podrške lokalnoj ekonomiji u rješavanju društvenih i ekonomskih problema će biti moguća i kroz kreditne linije sa EBRD-om za izgradnju još dvije dionice Poprikuše – Nemila i Mostar jug – Tunel Kvanj, gdje će ovom inkluzijom biti zaposleno još 50 mladih osoba.