Povećali smo izvoz, ali je povećan i uvoz

Centralna banka BiH, građani BiH, zaduženja, kredit, potošački krediti, analiza, Republika Srpska, zaduženja, krediti, nenamjenski krediti, financije, BIH, kredit, Vlada Hercegbosanske županije, novčane pomoći, novčana pomoć, jednokratna novčana pomoć, dijaspora, Novac, centralna banka, neizravni porezi, Prihodi, uprava za neizravno oporezivanje, Novac, uvoz, izvoz, statistika, mirovine, isplata, Novac

Izvoz iz BiH u prvom kvartalu ove godine iznosio je pet milijardi i 902 milijuna KM, a uvoz osam milijardi i 670 milijuna KM, što predstavlja pokrivenost uvoza izvozom od 68,1 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Izvoz iz BiH u prva četiri mjeseca ove godine veći je za 41,1 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine, dok je uvoz veći za 42,1 posto. Vanjskotrgovinski robni deficit od siječnja do travnja iznosio je dvije milijarde i 468 milijuna KM, prenosi Srna.

Izvoz u zemlje CEFTA bio je milijardu i 99 milijuna KM, što je za 65,5 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine, dok je uvoz iznosio milijardu 74 milijuna KM, što je za 41,1 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom u zemlje CEFTA bila je 102,3 posto.

Izvoz u zemlje EU bio je četiri milijarde i 357 milijuna KM, što je za 40,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je uvoz iznosio četiri milijarde i 886 milijuna KM, što je za 31,6 posto više nego u prvom kvartalu prošle godine.

Pokrivenost uvoza izvozom u zemlje EU iznosila je 89,2 posto, navodi se u izvještaju Agencije za statistiku BiH.