Porastao BDP u FBiH

Konvertibilne marke
Ilustracija

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Federaciji BiH u drugom tromjesečju 2022. godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, iznosi 5,3 %, prva je procjena Federalnog zavoda za statistiku.

Značajniji realni rast bruto dodane vrijednosti u drugom tromjesečju 2022. godine zabilježen je u djelatnostima informacije i komunikacije 13,9%, trgovina na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikala, prijevoz i skladištenje, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane 11,1%, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 7,2% i prerađivačka industrija 5,5% .

Realni pad bruto dodane vrijednosti u odnosu na prošlu godinu zabilježen je u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribolova 0,9%.

Iz Federalnog zavoda za statistiku napominju, tromjesečni BDP ukazuje na kratkoročna gospodarska kretanja, te je stoga korisno sredstvo za ekonomske analize i politike, a osnovna svrha obračuna tromjesečnog BDP-a je izračun realne stope rasta.