PISMO VLADI FBIH Elektroprivreda HZHB u problemima, jesu li moguće redukcije struje?

PISMO VLADI FBIH Elektroprivreda HZHB u problemima, jesu li moguće redukcije struje?
hercegovina.info

'Elektroprivreda' HZHB, sudeći prema posljednjem dopisu koji su uputili vladi Federacije BiH nalazi se u ozbiljnim problemima kada je u pitanju isporuka električne energije krajnjim korisnicima.

Kako kažu u dopisu, JP 'Elektroprivreda HZ Herceg Bosne' d.d. Mostar je ušla u razdoblje kada je uredna opskrba naših potrošača polako postala upitna, kako potrošača iz kategorije univerzalne usluge tako i potrošača iz kategorije tržišne ponude.

"Potrebno je da Vlada FBiH hitno razmotri novonastalu situaciju po pitanju opskrbe električnom energijom unutar Federacije BiH, s obzirom na ekstremno sušnu hidrologiju i ekstremno visoke temperature koje se najavljuju, da donese odluku kojom će se garantirati redovna opskrba električnom energijom svih kupaca u FBiH i cjelokupne industrije u FBIH", navode u dopisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao jedan od prijedloga predlažu da se do kraja rujna ove godine zabrani prodaja, odnosno izvoz električne energije izvan BiH u oba elektroprivredna poduzeća u FBiH izravno ili neizravno preko drugih trgovaca registriranih u BiH, do ispunjenja potpune opskrbe na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, piše Klix.

"Slijedom navedenog, želim da donesete odluku da 'Elektroprivreda' BiH Sarajevo ponudi sve svoje pozive za električnu energiju u mjesecu kolovozu i rujnu 'Elektroprivredi' HZHB po tržišnoj ili drugoj cijeni koju odredi Vlada FBiH kao većinski vlasnik obje elektrane sa odgodom plaćanja od najmanje 90 dana, a sve u cilju osiguranja redovne opskrbe svih kupaca na području Federacije BiH", navode iz 'Elektroprivrede' HZHB.

Pitali su i da li su Vlada FBiH i Parlament FBiH svojom Odlukom o produženju rada pojedinih termoblokova u Kaknju i Tuzli osigurali dodatnu energiju samo za potrošače/kupce samo jednog dijela Federacije Bosne i Hercegovine ili za sve potrošače/kupce u Bosni i Hercegovini.

"Budući da je svakim danom na tržištu sve manje energije, ne možemo ni nabaviti potrebnu količinu električne energije. Na primjer, navodimo da smo do sada dobivali ponude od raznih trgovaca za kupovinu energije, a u zadnjih 15 dana smo svedeni na samo 3 ponude, a za kupovinu energije u naredna tri tjedna smo primili ponudu samo od jednog trgovca/ponuđača", istaknuli su.