PFIZER U TEŠKIM GUBICIMA U trećem kvartalu 2023 ostvarili minus od 2,38 milijardi dolara

Pad dionica Pfizer
pfizer

Pfizer (PFE.N) u utorak je pozvao investitore da se usredotoče na rast u proizvodima koji nisu povezani s COVID-om, kao što je novo RSV cjepivo Abrysvo, budući da je pad potražnje za cjepivima i tretmanima protiv COVID-19 doveo farmaceutsku tvrtku do prvog kvartalnog gubitka od 2019. godine.

Prvi gubitak još od 2019.

Tvrtka je prošlog mjeseca izjavila da će zabilježiti jednokratnu naknadu od 5,6 milijardi dolara kako bi pokrila povrat sredstava američke vlade za milijune doza svog antivirusnog tretmana Paxlovid, kao i zalihe cjepiva Comirnaty, piše Reuters.

Pad upotrebe cjepiva i proizvoda protiv COVID-a kako je pandemija jenjavala, smanjio je dionice Pfizera za 40% ove godine i mogao bi ostati teret u budućnosti, rekli su analitičari. Dionice su pale za oko 1% u trgovanju sredinom dana.

Pfizer će i dalje biti pod pritiskom da ispuni svoje smjernice prodaje za 2023. godinu, rekao je analitičar BMO Capitala Evan Seigerman.

Prodaja Paxlovida i cjepiva koje Pfizer proizvodi sa svojim njemačkim partnerom BioNTech (22UAy.DE) povećala je prihode na rekordne razine u posljednje dvije godine. Međutim, stope godišnjeg cijepljenja drastično su pale, a potražnja za tretmanima smanjila se kako su razine imuniteta u populaciji porasle.

"Rekalibrirali smo naša očekivanja u vezi s COVID-om", rekao je izvršni direktor Albert Bourla tijekom telefonskog razgovora o kvartalnim rezultatima, dodajući da vjeruje da će prihodi od tih proizvoda biti stabilni u budućnosti.

Očekuju rast od ostalih proizvoda

Pfizer i dalje očekuje rast prihoda od 6-8% od proizvoda koji nisu povezani s COVID-om za 2023. godinu, pri čemu će većina toga doći u drugoj polovici godine.

Bourla je istaknuo rast od 10% u ovom kvartalu za proizvode koji nisu povezani s COVID-om, bilo nove ili stare, "i to nas pozicionira da imamo rastući portfelj."

Prodaja nedavno lansiranog cjepiva protiv respiratornog sincicijskog virusa (RSV) Abrysvo iznosila je 375 milijuna dolara za kvartal.

"Tek smo na početku lansiranja. Bolje nam ide nego što smo mislili", rekla je glavna komercijalna direktorica Pfizera Angela Hwang.

Unatoč tome, Pfizerovo cjepivo protiv RSV-a zaostaje za konkurentskim cjepivom tvrtke GSK (GSK.L), koje je jedino dostupno u najvećem američkom lancu ljekarni CVS (CVS.N).

Pfizer je u ažuriranju izvijestio da je njegovo eksperimentalno cjepivo protiv gripe na bazi messenger-RNA djelovalo otprilike jednako dobro kao i licencirano cjepivo protiv gripe u kasnoj fazi studije na volonterima u dobi od 18 do 64 godine.

Naveli su da je cjepivo postiglo sekundarne ciljeve za sojeve gripe A, ali ne i za sojeve B virusa.

Nadaju se i uspjehu pilule protiv pretilosti

Tvrtka je također izjavila da očekuje podatke srednje faze iz eksperimentalne pilule protiv pretilosti danuglipron do kraja godine dok pokušava konkurirati na najbrže rastućem tržištu u industriji.

Pfizer se također nada rastu iz svog posla od 43 milijarde dolara za specijalista za terapiju rakom Seagen (SGEN.O), koji je odobren u Europi i trenutno se pregledava od strane američkih regulatora.

Prodaja Paxlovida smanjila se za 97% u trećem kvartalu na 202 milijuna dolara, dok je prihod od cjepiva od 1,31 milijarde dolara bio niži u odnosu na 4,4 milijarde dolara godinu dana ranije.

Analitičari su očekivali 1,44 milijarde dolara za cjepivo i 618,20 milijuna dolara od Paxlovida, prema podacima LSEG.

Pfizer, koji je ranije ovog mjeseca najavio program smanjenja troškova od 3,5 milijardi dolara, smanjio je svoju prognozu prodaje za 2023. godinu za 9 milijardi dolara nakon što se složio vratiti gotovo 8 milijuna tretmana Paxlovida američkoj vladi.

Pfizer očekuje da će Paxlovid ostati besplatan za Amerikance do kraja godine.

Tvrtka je izvijestila o neto gubitku od 42 centa po dionici za treći kvartal. Isključujući jednokratne stavke, Pfizer je izvijestio o gubitku od 17 centi po dionici u usporedbi s očekivanjima analitičara za gubitak od 34 centa, i dobiti od 1,78 dolara po dionici godinu dana ranije.

Ukupni prihodi iznosili su 13,23 milijarde dolara, u odnosu na 22,64 milijarde dolara godinu dana ranije.