Papirna industrija u BiH povećala izvoz, a najviše smo uvozili knjige i novine

Kartonska ambalaža
Ilustracija

Grafička i papirna industrija BiH lani je ostvarila od 400,1 milijun KM, što je više za 33,6 posto nego 2020., dok je uvoz iznosio 418,5 milijuna KM, što je više 16,7 posto, prenosi Srna.

Iz ovih podataka se vidi da su kompanije grafičke i papirne industrije ostvarile rast izvoza i uvoza u 2021. godini i pored toga što su bile suočene sa poteškoćama u poslovanju, tako da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 81 posto, a godinu dana ranije bila je 71,5 posto, navodi se u analizi Vanjskotrgovinske komore BiH.

Papirna industrija prošle godine ostvarila je izvoz od 326.279.342 KM ili 35,4 posto više nego u prethodnoj godini, dok je grafičkih proizvoda izvezeno u vrijednosti od 60.559.010 KM ili 21,6 posto više nego u 2020.

Papir i karton namijenjeni daljoj preradi ostvarili su izvoz od oko 13,3 milijuna KM ili 50,4 posto više nego 2020. godine.

"Ako se analizira struktura izvoza, vidi se da su najveći porast izvoza proizvoda papirne industrije ostvarili ostali nepremazni papiri i kartoni u rolnama, valoviti papir i karton, kraft papir i karton valoviti i ostali papiri, karton i celulozna vata", ističu iz Vanjskotrgovinske komore.

U okviru grafičke industrije porast izvoza ostvarili su ostali tiskani materijali i knjige, brošure i leci, dok su novine i časopisi ostvarile smanjeni izvoz.

U analizi je navedeno da je 92,8 posto ukupnog izvoza grafičke i papirne industrije realizirano na top 20 izvoznih tržišta, među kojima su najznačajnija Srbija, Slovenija, Hrvatska, Turska, Slovačka, Italija, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Poljska, Austrija i Rumunjska.

U okviru papirne industrije najviše su se uvozili kutije, vreće i spremnici, papir, karton i celulozna vata, nepremazni papir i papir za toalet prerađevine, dok se u okviru strukture uvoza grafičke industrije najviše uvozile tiskane knjige i brošure, novine i publikacije, te ostali tiskani materijal.

Proizvodnja i prerada papira, čiji je uvoz lani iznosio 386.938.743 KM, ostvarila je porast uvoza od 16,8 posto u odnosu na 2020. godinu. Uvoz proizvoda grafičke industrije iznosio je 54.370.665 KM ili 11,1 posto više nego 2020.

Proizvodi papirne industrije najviše su se uvozili iz Italije, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Austrije, Slovačke, Poljske, Mađarske, Velike Britanije, Nizozemske, Turske, Kine, Španjolske, Češke, Danske, Indonezije i Švedske.

Proizvodi grafičke industrije najviše su se uvozili iz Hrvatske, Srbije, Njemačke, Italije, Francuske, Slovenije, Velike Britanije, Nizozemske i Mađarske.