PAO POTPIS Za mikrobiznise na području Mostara 168 000 KM

Mario Kordić i Željko Pauković
Grad Mostar

Fondacija 'Mozaik' i Grad Mostar potpisali su danas u Gradskoj vijećnici Memorandum o suradnji kojim 'Mozaik' i Grad Mostar potvrđuju da će partnerski doprinijeti razvoju Programa Omladinske banke u Gradu Mostaru uključujući i podršku mikrobiznisima mladih, te razvoju društvenog poduzetništva mladih, investiranju u razvoj prototipa i pokretanju društvenih biznisa kroz Startup studio u razdoblju od 21.5.2021. – 31.12.2024. godine.

Memorandum su potpisali Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i direktor Programa Omladinske banke Željko Pauković, a zajednički fond koji osiguravaju 'Mozaik' i Grad Mostar ovim Memorandumom iznosi 168.000 KM.

Program Omladinska banka omogućava mladima da prepoznaju društvene probleme u svojim zajednicama i rješavaju ih kroz društvene projekte na teritoriji Grada Mostara uz monitoring i podršku Odbora Omladinske banke Mostar, Grada Mostara i 'Mozaika'.

Prema ovom Memorandumu 'Mozaik' je odgovoran za uspostavljanje strukture i definiranje uloge članova i članica Odbora Omladinske banke Mostar, organizaciju treninga za članove i članice Odbora Omladinske banke Mostar, podrška Odbora Omladinskoj banci Mostar selekcije, monitoringa i promocije društveno korisnih projekata i mikrobiznisa. 

Te aktivnosti će se provesti u suradnji s imenovanim koordinatorom iz Grada Mostara. Grad Mostar će također omogućiti podršku u stvaranju poticajnog okruženja za razvoj društvenog poduzetništva za mlade uključujući i društvene biznise koji su osnovani na teritoriji Grada Mostara, navedeno je iz Ureda za informiranje Grada Mostara.

Fond Omladinske banke za financiranje društveno korisnih projekata neformalnih grupa mladih u razdoblju 2021-2024. godine će iznositi 48.000 KM. 'Mozaik' će osigurati iznos od 19.200 KM, a Grad Mostar će osigurati iznos od 28.800 KM. Očekivani broj projekata koji je moguće podržati je 32 (maksimalni iznos podrške po projektu iznosi 1.500 KM, a podržani projekti mogu biti u iznosu od 500 KM do 1.500 KM). Projekte realiziraju neformalne grupe mladih koji imaju do 10 članova uzrasta od 17 do 35 godina.

Fond za podršku mikrobiznisima mladih u razdoblju 2021-2024. godine iznosit će 96.000 KM, 'Mozaik' će osigurati sredstva u iznosu od 48.000 KM i partnerski Grad Mostar 48.000 KM. 

Grant podrškom do 2.000 KM godišnje omogućit će se financiranje jednog novoregistriranog mikrobiznisa mladih (komercijalno poljoprivredno gazdinstvo ili obrt), a članovi i članice Odbora Omladinske banke Mostara donose odluku o podršci mikrobiznisu mladih. Korisnik granta mikrobiznisa je osoba uzrasta 18 do 35 godina koja će registrirati mikrobiznis na teritoriji partnerskog Grada Mostara.