Pale cijene dionica na europskim burzama

Pale cijene dionica na europskim burzama

Na Europskim su burzama jutros cijene dionica pale jer ulagače ponovno zabrinjava jačanje trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine i jer je talijanska vlada pred padom.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9:30 sati u minusu 0,2 posto, nakon što je u prethodna dva dana ojačao.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,20 posto, na 7.270 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,40 posto, na 11.799 bodova, a pariški CAC 0,35 posto, oko 5.367 bodova.

Oprez na tržištima

Na tržištima vlada oprez zbog novih naznaka jačanja napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je agencija Bloomberg objavila da je Washington odgodio odluku o davanju dozvola američkim kompanijama za poslovanje s kineskim Huaweijem.

„To je podsjetnik da američko-kineski odnosi predstavljaju rizik koji neće tako skoro nestati”, kaže Junichi Ishikawa, strateg u tvrtki IG Securities.

Posljednjih se dana tržišta, ipak, ponešto oporavljaju nakon što su bila pod pritiskom od polovice prošloga tjedna kada je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio Kini uvođenjem carina na daljnjih 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz.

Kina je, pak, početkom tjedna odgovorila slabljenjem tečaja juana prema dolaru, što je Trump nazvao valutnom manipulacijom.

Zabrinutost zbog stanja u Italiji

Europske ulagače zabrinjavaju i politička previranja u Italiji. Vođa talijanske vladajuće stranke Lige i zamjenik premijera Matteo Salvini rekao je u četvrtak da se vladajuća koalicija raspala i da je jedini put prema naprijed održavanje novih izbora, a njegov koalicijski partner poručio je da se izbora ne boji.

Neočekivana vijest uslijedila je nakon višemjesečnih trzavica između krajnje desne Lige i njezina koalicijskog partnera, protuestablišmentskog Pokreta pet zvijezda, i nagovješćuje neizvjesnu političku budućnost za treće najveće gospodarstvo u eurozoni.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9:30 sati bio u plusu 0,2 posto, dok je od početka tjedna u minusu više od 2 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros ojačao 0,4 posto, na 20.684 boda.