Pad prihoda od neizravnih poreza u BiH

Konvertibilne marke
Ilustracija

Prihodi od neizravnih poreza u BiH za pet mjeseci ove godine iznosili su 2,880 milijardi KM i manji su za 325 milijuna KM ili 10,14 posto u odnosu na isti period prošle godine, kada su iznosili 3,205 milijardi KM, priopćeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Uprava je za pet mjeseci ove godine gospodarstvu vratila 528 milijuna KM, što je za 99 milijuna KM manje u odnosu na isti period lani.

"Neto prikupljeni prihodi, koji su otišli u raspodjelu korisnicima za pet mjeseci ove godine, a to su BiH, entiteti i Brčko distrikt, iznosili su 2,352 milijardi KM i manji su za 227 milijuna KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu lani", priopćeno je iz UNO BiH.

U priopćenju je navedeno da je svibnju ove godine prikupljeno 487 milijuna KM neizravnih poreza, što je za 228 milijuna KM manje u odnosu na svibanj 2019. godine. "U svibnju ove godine došlo je do smanjenja uvoza roba u BiH, što je uticalo na pad prihoda po osnovu uvoznih dažbina, a zbog smanjene krajnje potrošnje, znatno su pali i prihodi po osnovu PDV-a u unutarnjem prometu", navode iz UNO.

Iz Uprave podsjećaju da su mnoge gospodarske djelatnosti radile smanjenim kapacitetima, ili uopće nisu radile, tijekom pandemije uzrokovane virusom korona. "Za financiranje institucija u prvih pet mjeseci ove godine godine raspoređen je iznos od 304 milijuna KM", navedeno je u priopćenju.

Republici Srpskoj je za pet mjeseci ove godine doznačeno 520 milijuna KM, dok su 92 milijuna raspoređena za vanjski dug, Federaciji BiH je doznačeno je 1,32 milijarde KM, a 189 milijuna raspoređeno za vanjski dug, dok su Brčko distriktu doznačena 63 milijuna KM, a pet milijuna KM raspoređeno za vanjski dug.

"Po osnovu posebne cestarine za izgradnju auto-cesta i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta (0,25 KM), Federacija BiH dobila dodatnih 77,9 milijuna KM, Republika Srpska 51,5 milijuna KM i Brčko distrikt 2,6 milijuna KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za cestarinu u iznosu od 0,25 KM", navedeno je u priopćenju UNO BiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.