FOTO  Održana stručna gospodarska tribina 'Prioritetni pravci gospodarskog razvoja i mogućnosti financiranja putem EBRD-a'

Gospodarska komora Mostar, Gospodarska komora FBiH

... održana je stručna tribina „Prioritetni pravci gospodarskog razvoja i mogućnosti financiranja putem EBRD-a”, na kojoj je uvodničar bio ekspert Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) Zihnija Hasović.

Hasović je učesnike tribine upoznao s osnovnim sadržajem i fokusom djelovanja ove internacionalne financijske institucije koja prisutna u 34 zemlje, od Centralne Europe do Centralne Azije te do južnog i istočnog Mediterana.

Podsjetio je između ostalog da je EBRD u vlasništvu 64 zemlje i dvije međunarodne institucije.
Naglasio je pritom kako EBRD u svome djelokrugu poslovanja naglasak stavlja na sljedeće oblasti:

- Promocija tranzicijske ka tržišnoj ekonomiji kroz investiranje uglavnom u privatni sektor

- Mobilizacija značajnih stranih direktnih investicija

- Podrška privatizaciji, restrukturiranju i pristupu boljim javnim uslugama ka unapređenju života ljudi

- Ohrabriti okolišno svjestan i održiv razvoj

Vrijedi znati da je EBRD od kolovoza/augusta 1996., kada je počeo njegov angažman u BiH, potpisao 115 projekata sa kumulativnim poslovnim obimom od 1,6 milijardi eura. Ujedno je ostvareno i ko-financiranje od  2,1 milijarda eura.

Na prezentaciji je kazano i kako je EBRD u 2013. potpisao rekordnih 18 novih projekata u iznosu od 208,2 miliona eura.

Europska banka za obnovu i razvitak u BiH je bila ili je još uvijek angažirana za strateškim infrastrukturnim projektima kao što je koridor Vc, obnova željeznica, kao i drugim važnih objekata dugoročnog značaja.

Što se tiče njezinog angažmana u poduzetništvu, EBRD osnažuje poduzetništvo ne samo kroz kapital nego i kroz poslovnu ekspertizu, Small Business Support (SBS) pomaže malim i srednjim poduzećima da usvoje zahtjeve tržišne ekonomije.
Treba također izdvojiti i program WeBSEFF 2, raspoloživ od septembra/rujna 2013., kreiranog za financiranje privatnog sektora. Osim privatnog, pod određenim uvjetima, moguće je i financiranje javnog sektora, a maksimalni iznosi kredita za privatni sektor je do 2 milijuna eura, dok je za javni maksimalni iznos 2,5 milijuna.

Inače, program EBRD-a WeBSEFF II poseban naglasak stavlja na energetsku efikasnost u privatnom sektoru.
Važan i za bh. prilike izazovan program EBRD-a je 'Žene u biznisu', kojem se u novije vrijeme posvećuje posebna pažnja.

Glavni fokus pritom je na iskorištenju potencijala žena u sektoru mikro, malih i srednjih firmi (MSME) u  cilju doprinosa ekonomskom razvoju. Kroz ovaj program dosad je podržano 50 kompanija.

U EBRD-u su istaknuli kako njihovi bankarski i savjetodavni stručnjaci nastoje biti maksimalno otvoreni za poduzetnike u našoj zemlji, pri čemu je uvijek naglasak na dobre projekte, jer je postojanje perspektivnog projekta prvi i neophodan uvjet da bi se opće započeli bilo kakvi projekti s ciljem realizacije financijske potpore.