FOTO  Održan radni sastanak Komore Grada Mostara – Dvije zanimljive prezentacije

Pred velikim brojem gospodarstvenika, članova Komore i njihovih gostiju, prvo je prezentirana Razvojne banke Federacije BiH, odnosno njezine kreditne linije i općenito aktivnosti ove financijske institucije.  Predavanje je održao Borislav Trlin, potpredsjednik uprave Razvojne banke, uz asistenciju stručne suradnice Maje Gadžić.

Gospodarstvenike su u zajedničkoj diskusiji, koja je uslijedila nakon stručne prezentacije, ponajviše zanimale različite kreditne linije za poduzetnike, uvjeti njihova ostvarivanja, mogući rizici, opcije savjetovanja klijenta banke i osiguranja kreditnog aranžmana.

Potpredsjednik Razvojne banke, gospodin Trlin, posebno je naglasio spremnost ove financijske institucije da prati kvalitetne programe poduzetnika, ali je najavio i određenu reformu propisa i zakona koji reguliraju rad ove banke, kako bi sredstva koja ona plasira postala još dostupnija, uz povoljnije uvjete kreditiranja, a prije svega uz niže kamatne stope i jednostavniju proceduru obrade predmeta i zahtjeva.

Potom su članovima Komore  predstavljeni fondovi iz Europske unije i mogućnosti gospodarstvenika po pitanju korištenje sredstava iz tih izvora, s posebnim osvrtom na pomoć Komore pri pisanju projekata.
Ovu prezentaciju je održala mag. Andrea Čordaš, projekt menadžer iz  Komore Grada Mostara.

Čordaš je pritom naglasila kako novi proračunski period EU, za razdoblje 2014. - 2020., obećava znatno više mogućnosti bh. privrednicima, s obzirom da program IPA II sadrži niz pogodnosti koje IPA I nije sadržavao, a prije svega je tu vrijedno istaknuti opciju direktnog apliciranja bh. poduzetnika za novčana sredstva EU fondova, što formalno ranije nije bilo moguće.

Budući da Komora Grada Mostara okuplja većinu značajnih tvrtki u Mostaru, različiti branši i veličina, u prezentaciji je istaknuto kako upravo asocijacije poduzetnika, zajedničkim nastupanjima kroz kvalitetne projekte, mogu lakše i efikasnije sudjelovati u natjecanju za sredstva Europske unije, ali i investicijska sredstva pojedinih zemalja EU pojedinačno.

Idući redovni radni sastanak Komore najavljen je za juni/lipanj, kada ova udruga ujedno obilježava drugu godišnjicu svoga postojanja i rada.