Od zime ove godine možda ćemo opet vlakom do Zagreba

Od zime ove godine možda ćemo opet vlakom do Zagreba
Hercegovina.info

Sezonski brzi vlak odradio je promotivnu vožnju sa Željezničke postaje Sarajevo za Ploče nakon gotovo deset godina prekida.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je naveo da je sasvim jasno da u razvijenim zemljama 'kičmu' transporta čine željeznice, a ne cestovni prijevoz. "Sada se pregovara sa željeznicama Republike Srpske i Republike Hrvatske da pustimo talgo vlak i prema Zagrebu", zaključio je Novalić.

Netom završena svečanost je, dodao je Novalić, posvećena povećanju putničkog internacionalnog transporta, prenosi portal Akta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generalni direktor Javnog poduzeća Željeznice Federacije BiH, Enis Džafić kazao je da je to prvi međunarodni talgo vlak na relaciji Sarajevo – Ploče i podsjetio da je nakon 8,5 godina konačno postignut sporazum s Hrvatskim željezničkim putničkim prijevozom za otvaranje međunarodne linije i njeno vraćanje u funkciju.

Najavio je da će od novog reda vožnje biti uspostavljena i linija Sarajevo – Zagreb.

Do prosinca, kada će na snagu stupiti novi red vožnje, radit će se na tehničkim pripremama, uspostavljanju voznih kapaciteta i osoblja što će biti neophodni za ponovno uspostavljanje te međunarodne linije.