NOVCI BiH od kontrole neba zaradila 40 milijuna eura

Nebo
Ilustracija

Odlukom je procjenjeno da ukupni planirani prihodi po osnovu pružanja usluga u zračnom prometu iznose skoro 40 milijuna eura. Naime, Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta BiH, donijelo pomenutu Odluku o raspoređivanju prihoda ostvarenih po osnovu pružanja usluga u prometu (rutne naknade) u zračnom prostoru naše zemlje za 2020. godinu.

"U skladu sa ovom odlukom, Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) bit će raspoređeno 35 milijuna eura, uključujući troškove Eurocontrola u iznosu 2,1 milijun eura, a Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) 1,1 milijun eura", naveli su.

Novac je izdvojen i za pružatelja usluga izvan Bosne i Hercegovine, Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe (CCL), piše Klix. Podsjećamo, BiH je preuzela kontrolu nad svojim nebom 5. prosinca 2019. godine u svom cjelokupnom zračnom prostoru i to se dogodilo prvi put nakon 1992. godine.

To se smatra otvaranjem jednog važnog poglavlja u povijesti civilnog zrakoplovstva Bosne i Hercegovine.

BiH je inače od 2014. godine preuzimala odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi svojim nebom. Tada je preuzela kontrolu nad prostorom do 10.000 metara nadmorske visine, dok su susjedi nastavili nadgledati promet iznad 10.000 metara i time ubirati prihode.