NIJE IM ISPLATIVO Dvije niskotarifne avio kompanije obustavljaju letove iz našeg susjedstva

Aerodrom Podgorica

Zbog odluke Aerodroma Podgorice da poveća pristojbe, 'Ryanair' je odlučio da prekine letove te kompanije iz Podgorice za Barcelonu, Manchester i Zagreb. To je za crnogorski portal 'Pobjeda' priopćeno iz irske avio kompanije.

'Ryanair' je do sada letio dva puta tjedno za pomenute destinacije, a od studenog crnogorskim putnicima bit će uskraćena ta mogućnost. Razlog je, kako su kazali iz ove kompanije, povećanje aerodromskih pristojbi, što kako tvrde u 'Ryanairu', podgorički aerodrome potpuno nekonkurentnim u poređenju sa drugim europskim aerodromima.

"Zbog odluke Aerodroma Podgorica da poveća njihove naknade, bili smo primorani da ove zime zatvorimo naše linije Podgorice za Barcelonu, Manchester i Zagreb. Ovo povećanje naplate čini Aerodrom Podgorica potpuno nekonkurentnim u poređenju sa drugim europskim aerodromima koji smanjuju naknade da bi stimulirali oporavak i rast prometa, i imat će štetan utjrcaj na povezanost, turizam i ekonomiju Crne Gore", rekli su 'Pobjedi' u ovoj niskobudžetnoj kompaniji.

Osim 'Ryanaira', letove iz Podgorice ka Beču i Rimu od listopada će ukinuti i 'Wizz Air'. Mađarska kompanija 'Wizz air' potvrdila je da obustavljaju avio linije iz Podgorice ka Rimu i Beču. U izjavi za 'Pobjedu', iz 'Wizz air-a' su kazali da su u okviru stalnog istraživanja i potrage za novim mogućnostima ruta, 'Wizz Air' donio odluku da privremeno obustavi letove između Beča i Podgorice, kao i Rima i Podgorice.

"Međutim, avio-kompanija sa zadovoljstvom obavještava da će ove rute nastaviti služiti putnicima tijekom ljetnje sezone. Ovo strateško prilagođavanje omogućava optimizaciju operacija istovremeno osiguravajući da putnici mogu uživati u pogodnostima i dostupnosti ovih ruta tijekom razdoblja najvećeg putovanja", rekli su iz kompanije.

'Pobjeda' podsjeća, linije iz Podgorice ka Beču i Rimu neće funkcionirati od 26. listopada. Osim toga, i broj letova iz Podgorice za Milano bit će smanjen sa postojeća tri tjedno na dva. Na zimu, očekivano, neće biti sezonskih letova ka Londonu, Katovicama i Varšavi.

'Wizz Air' tako će iz Podgorice od jeseni držati tek četiri linije sa osam tjednih polazaka. Iz Aerodroma, sa druge strane, tvrde da ih kompanije 'Ryanair' i 'Wizzair' nisu službeno obavijestile da od kraja listopada ukidaju letove ka Barceloni, Zagrebu, Rimu i Beču.

Nakon što je niskobudžetna avio kompanije 'Ryanair' odlučila prekinuti letove te kompanije iz Podgorice za Barcelonu, Manchester i Zagreb zbog, kako su priopćili, odluke podgoričkog aerodroma da poveća pristojbe, iz kompanije Aerodromi Crne Gore tvrde da je sigurnosna naknada uvećana 2023. godine i da je najniža u regiji.

"Aerodromi Crne Gore informiraju javnost da je prethodni cjenik aerodromskih usluga bio na snazi od 2014. godine pa sve do početka 2023., kada je uvedena korekcija sigurnosne naknade sa 1.75 eura na 3.25 eura po odlazećem putniku. Sigurnosna naknada je i nakon korekcije ostala najniža u regiji, pri čemu je pozicija ukupne cjenovne konkurentnosti očuvana", navodi se u priopćenju.

Kako su istaknuli, važeća poticajna šema omogućava dodatne povoljnosti svim avioprijevoznicima koji zadovolje kriterije prometa, uz posebnu kategoriju za cjelogodišnjost.