NEMA PADA Ožujak donio još veći rast cijena

Trgovina kasa
Shutterstock

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u ožujku više su za 0,9 posto nego u veljači, a za 13,3 posto nego u istom mjesecu lani, podaci su Agencije za statistiku BiH. Na domaćem tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u ožujku više su za jedan posto u odnosu na veljaču, te za 11,8 posto u odnosu na ožujak 2022. godine.

Na stranom tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u ožujku zabilježile su rast od 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine rast od 15,6 posto.

Proizvođačke cijene u energiji u trećem mjesecu više su za 0,8 posto u odnosu na veljaču, intermedijarnim proizvodima za jedan posto, kapitalnim proizvodima za 0,4 posto, te netrajnim proizvodima za 0,5 posto, dok su niže u trajnim proizvodima za 0,2 posto.

U ožujku ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvođačke cijene više su u energiji za 11,2 posto, intermedijarnim proizvodima za 14,7 posto, kapitalnim proizvodima za 8,5 posto, trajnim potrošačkim dobrima za 14,9 posto, te netrajnim proizvodima za 14,5 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u ožujku porasle su u vađenju ruda i kamena za 1,3 posto u odnosu na veljaču, prerađivačkoj industriji za 0,6 posto, te u proizvodnji električne energije za 2,2 posto.

U poređenju sa istim mjesecom prethodne godine rast nivoa cijena zabilježen je u vađenju ruda i kamena za 14 posto, prerađivačkoj industriji za 13,2 posto, te proizvodnji električne energije za 14 posto.