Moguće niže cijene cestarine u FBiH

Cestarina Sarajevo
Hercegovina.info

Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH pripremit će u narednih 15 dana prijedlog za nove načine naplate cestarina na autocestama u FBiH, koje bi trebale rezultirati manjim troškovima za cestarine za korištenje autocesta. 

To je rezultat sastanka kojeg su predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH održali sa ministrom prometa i komunikacija FBiH Denisom Lasićem i njegovim suradnicima te v.d. direktorom J.P. Autoceste FBiH Elvedinom Voloderom i njegovim suradnicima.

Također je dogovoreno da nakon što J.P. Autoceste FBiH dostave prijedlog bit će organiziran novi sastanak na kojemu će se razgovarati o predloženim rješenjima.

Ovaj sastanak je rezultat inicijative koje je sredinom kolovoza pokrenulo UPFBiH u okviru koje je zatražen hitan sastanak sa ministrom prometa i komunikacija FBiH i v.d. direktora J.P. Autoceste FBiH s ciljem smanjenja cijene cestarine na autocesti za 20 do 25 posto u FBiH. 

Na osnovu uporedno-pravne nalakize zakonodavstva zemalja iz okruženja i zemalja članica EU koju je uradilo UPFBiH, utvrđeno je da se u FBiH trenutno plaća znatno skuplja cestarina nego u zemljama okruženja i zemljama članicama EU, priopćeno je iz Udruženja poslodavaca.