MINISTAR DŽINDIĆ Poslovanje Aluminija nije ekonomski opravdano ni isplativo

Nermin Džindić
FENA

Govoreći o ponudama za Aluminij, federalni ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić je za portal Klix.ba kazao da su održali sastanke s četiri kompanije.

“Kada dođemo do razgovora o tome tko će osigurati električnu energiju po kojim cijenama, tu nalazimo na veliki problem. Većina njih želi da Vlada FBIH daje električnu energiju po cijenama znatno nižim nego na tržištu, pa čak i duplo i uz određenu garanciju Vlade FBiH.

Na to Vlada nije mogla pristati niti će to ikada učiniti. Da je mogla tako nešto uraditi onda bi Aluminij nastavio raditi u ovom obliku. Međutim ovaj oblik poslovanja u zadnjih 10 godina nije ekonomski opravdan niti isplativ", kazao je.

"Opredjeljenje Vlade je da se nađe partner koji radi u ovoj oblasti, a da to ne bude netko tko je tek počeo raditi. Mora imati iskustvo, zatim dobro povezan ulazni lanac opskrbe svih sirovina, glinice itd. S druge strane mora biti uvezan i s prodajnim lancem, kako ne bi bilo remetilačkog faktora. Moramo proizvesti aluminij u trenutku u kojem je cijena struja OK i prodati ga na tržištu kada je cijena optimalna. Ni s jednom od tih kompanija nismo mogli naći zajedničku riječ.

Abraham grupacija je možda jedina od ove četiri koja je konkretno ponudila jedan plan, u njemu su naveli određene podatke. Ali prvi prijedlog je Vlada odbila jer nije naša nadležnost. Mi smo 44 posto vlasnici Aluminija, ne možemo razgovarati kao većinski vlasnici jer to nismo. Drugi oblik koji su ponudili jest model suradnje u obliku iznajmljivanja kompanije na 60 godina, ali iza toga ponovo stoji subvencija električne energije, a uz to Vlada ne može potpisati ugovor o najmu kada nije većinski vlasnik. Ne može govoriti u ime malih dioničara i Vlade RH koja je 12 posto vlasnik”, rekao je Džindić.

Prije šest mjeseci je, navodi on, kada je Aluminiju zaustavljena isporuka električne energije, tražio analizu financijskih podataka za prvih šest mjeseci, da se taksativno navedu fakture i koga su plaćali.

“Dobio sam odgovor da Vlada nema pravo tražiti te podatke. S jedne strane tražite pomoć, a ne dajete podatke i analizu koja je potrebna da mi donijeli ispravnu ekonomsku odluku. Tražili smo u cilju da bi donijeli ispravnu odluku. Očekujemo još jedan razgovor sa Abraham grupacijom, a to će vjerojatno biti u narednih 15-ak dana,iako smo svjedoci da su prije nekoliko dana uručeni otkazi za ostale zaposlenike koji su bili ostavljeni u nekom tranzicijskom periodu. Sve ono na početku što smo rekli već nakon gašenja, a to je da Aluminij očekuje neki novi oblik poslovanja, evo sada se upravo to dešava.

Taj neki novi oblik je možda jedini objektivan i realan. Da sve to ode u stečaj i da se tijekom stečaja pokrene proizvodnja uz nekog strateškog partnera”, poručio je on.