Još jedna tvornica u BiH obustavila proizvodnju, kući poslano 85 radnika

Srebrenički pomfrit

Tvornica za proizvodnju pomfrita u Srebrenici, koja je posljednje dvije godine poslovala u sastavu turske kompanije 'Green group Bosnia', u petak je obustavila proizvodnju, a 85 radnika poslala na biro.

Kako je izjavila menadžerica prodaje ove tvornice Nada Pavlović, investitor je odlučio privremeno zatvoriti tvornicu, a razlog je rast cijena sirovina, posebno krompira.

"Cijene krompira su otišle tri puta više nego što je planirano. Također i cijene sirovina i drugih repromaterijala koje mi koristimo u proizvodnji poput folija, lož ulja. Tu su i drugi troškovi, te poskupljenje struje čija je cijena za vrijeme pandemije porasla za dva-tri puta više i jednostavno više nismo bili profitabilni na tržištu", pojasnila je Pavlović.

Kazala je da se tvornica neće ugasiti, nastavit će raditi, ali je trenutno obustavljena proizvodnja, tako da će, kada se izreguliraju cijene krompira i drugih sirovina, ponovo pokrenuti proizvodnju.

'Dnevni avaz' saznaje da će turski investitor u narednih mjesec do dva izdefinirati stvari i u kojem će pravcu nastaviti proizvodnju.

"Vidjet ćemo hoće li to biti proizvodnja pomfrita ili se ćemo se preorijentirati na neke druge proizvodnje hrane jer imamo kapacitet. Velika je investicija u pitanju i nitko od nje ne želi odustati već samo žele da sve bude isplativo. Naše poduzeće inače nema nikakvih dugovanja. Imamo samo investitora i nemamo podršku nikakvu drugu od bilo kojih organizacija i vlasti", naglasila je Pavlović.

Srebrenički pomfrit je za kratko vrijeme po svom kvalitetu postao prepoznatljiv brend na domaćem i tržištu Srbije i Crne Gore. 

Poduzeće je nabavilo nova vozila za distribuciju proizvoda, imaju sklopljen ugovor i s kompanijom 'Bingo'. Ovo je treći put da ova tvornica od izgradnje obustavlja proizvodnju. Mijenjali su se vlasnici, ali turska kompanija bila je najozbiljniji poslodavac.