KLJUČ U BRAVU Omiljeni čips iz BiH zatvara svoje pogone

tvornica čipsa, marbo, Republika Srpska, Srbija

Tvornica čipsa “Marbo” zatvorila je svoje pogone u Laktašima i vratila Republici Srpskoj 537 hektara zemljišta u Cerovljanima kod Gradiške za koje su imali koncesiju, saznaje portal Capital.

Iako je ugovor važio do kolovoza naredne godine, on je raskinut jer su vlasnici “Marba” odlučili zatvoriti tvornicu čipsa u Laktašima, pa je samim tim i prestala potreba za zemljom na kojoj se uzgajao krumpir, kao osnovna sirovina.

Riječ je o sporazumnom raskidu na koji je Vlada Republike Srpske dala svoju suglasnost.

Godišnje su bili u obavezi plaćati 60 maraka po hektaru ili oko 32.000 maraka.

Podsjećamo, tvrtka “PepsiCo” je u listopadu ove godine objelodanila kako proizvodnju čipsa sele u općinu Bački Petrovac u Srbiji.

Tvornica u Laktašima će biti rekonstruirana u centralni distributivni centar za cijelo tržište Bosne i Hercegovine.

Novim planom predviđeno je da u Laktašima u radnom odnosu ostane 32 radnika, dok će njih 124 dobiti otpremnine.

Ako je nešto dobro u ovoj priči, onda je to da zatvaranjem tvornice makar poljoprivredni proizvođači nisu na gubitku, jer s njom nisu ni surađivali.

Predsjednik udruge povrtlara Republike Srpske Branko Mastalo kaže kako domaći povrtlari nisu surađivali s “Marbom” jer su oni imali posebne zahtjeve.

“Oni su imali tvrtku koja je samo za njih proizvodila krumpir jer su tražili posebne sorte uzgajane u posebnim uvjetima. Mi smo samo prve godine pokušali surađivati, ali jednostavno nije išlo. Bez obzira na to, ovo je veliki gubitak za općinu jer je riječ o poduzeću koje je radnicima isplaćivalo dobre plaće koje nisu kasnile”, kaže Mastalo.

Inače, prema saznanjima Capital-a upravo je problem sa sirovinom bio jedan od osnovnih razloga zašto je poznati brend odlučio preseliti svoju proizvodnju.

Naime, zemljište u Gradišci nije bilo zadovoljavajućeg kvaliteta, pa su se morali oslanjati na uvoz i komplicirane procedure.

Zbog toga su u više navrata tražili da zemljište u Gradišci zamjene za 136 hektara zemlje u Aleksandrovcu, u Laktašima, što se može vidjeti i u izvještajima Komisije za koncesije Republike Srpske.

Financijski izvještaji pokazuju kako je “Marbo” u posljednje dvije godine upao u probleme i napravio minus od 6,5 mikijuna maraka, bez obzira što su samo prošle godine imali prihode od nepunih 70 milijuna maraka.