ISTRAŽIVANJE Ovo je 10 najbrže rastućih tvrtki u BiH

Brzorastuće tvrtke
Brzorastuće tvrtke
Poslovnenovine.ba

Kako bi otkrili ključne faktore u našoj zemlji, Poslovne novine su prije tri godine pokrenule projekt pod nazivom ”Brzorastuće kompanije”, a u okviru projekta, koji je prvi ove vrste i obima u Bosni i Hercegovini, istraženi su razlozi uspjeha ovih tvrtki, koje su, u suradnji sa LRC BIS-om, rangirane prema različitim parametrima rasta.

Parametri koji su primjenjivani u skladu su s onima koji se koriste u Europi i svijetu, a prilagođeni su specifičnostima tržišta BiH i regiona. Također, u metodologiju je uključena i LRC BIS bonitetna ocjena tvrtki, čime su kriteriji praktično pooštreni. Pored toga, korištena je i složena godišnja stopa rasta (Compound Annual Growth Rate – CAGR).

Pokazatelji o važnosti brzorastućih tvrtki za BiH poprilično su jasni, a analitika je pokazala da su ove tvrtke kontinuirano generirale nova radna mjesta te su tako imale pozitivan utjecaj na tržište rada i konkurentnost općenito. Osim što su zabilježile rast prihoda i profita, brzorastuće tvrtke su lako prevazišle lokalnu sredinu i poslovale su na regionalnim, europskim i svjetskim tržištima.

Nadležnim entitetskim agencijama prošle godine predato je više od 33.000 završnih računa koji su uzeti u obzir prilikom rangiranja tvrtki, a od tog broja njih 1.320 izdvojile su se od ostalih izvanrednim rezultatima koje su postigle, što predstavlja uvećanje od 8,6 posto u odnosu na godinu ranije kada je na listi bilo 1.216 tvrtki.

Ukupni prihod koji su ostvarile sve rangirane brzorastuće tvrtke u BiH, prema posljednjim financijskim izvještajima, u 2018. iznosio je 13 milijardi KM ili 27,2 posto više nego prethodne godine. Ove tvrtke realizirale su 2,4 milijarde KM izvoza, što je povećanje od 26,4 posto u odnosu na 2017., a one sudjeluju u, više nego značajnom procentu, u ukupno angažiranoj radnoj snazi bh. ekonomije. U 2018. godini tvrtke koje su identificirane kao brzorastuće zapošljavale su 80.982 osobe, te su u odnosu na godinu ranije povećale broj zaposlenika za 13,9 posto.

Top 10 brzorastućih tvrtki u našoj državi dolazi iz devet različitih sredina, a na liderskoj poziciji je sarajevski Demus d.o.o. sa 7.243% CAGR. Ova tvrtka obavlja djelatnost ”Savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem”, a u istoj branši djeluje i druga najbrže rastuća firma Compass Trade d.o.o. Visoko sa 5.797% CAGR.

Cerex d.o.o. Prnjavor registriran je u djelatnosti ”Trgovina na veliko drvom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom”, a ostvario je 4.956% CAGR. I djelatnost ”Trgovina na veliko ostalim proizvodima za domaćinstvo” ima svog predstavnika među 10 najboljih, a to je banjalučki Aqualab Plus d.o.o., dok naredne dvije tvrtke dolaze iz Živinica. To su Balu d.o.o. (Nespecijalizirana trgovina na veliko – 2.801% CAGR) i Sućo d.o.o. (Proizvodnja karoserija za motorna vozila; proizvodnja prikolica i poluprikolica – 2.481% CAGR).

Sancta Domenica d.o.o. Posušje ostvarila je 2.350% CAGR, a registrirana je u djelatnosti ”Trgovina na veliko električnim aparatima za domaćinstvo”. Preventiv d.o.o. iz Mostara (Djelatnost agenata i posrednika osiguranja) nalazi se na osmom mjestu sa 2.072% CAGR, a ovu listu zatvaraju EH-Solutions d.o.o. Prijedor (Proizvodnja metalnih konstrukcija i njihovih dijelova) sa 1.744% CAGR i Abi BS d.o.o. Kakanj (Cestovni prijevoz robe) sa 1.717% CAGR.

Rezultati koje u svom poslovanju ostvaruju brzorastuće tvrtke potvrda su njihovog značaja za razvoj domaće ekonomije i indikator da bi im se trebala posvetiti posebna pažnja, kako u pogledu stvaranja pogodnog poslovnog okruženja, tako i kroz strateške programe podrške njihovom uspostavljanju i održivosti.