Grude na samom vrhu po gospodarskom rastu

Grude na samom vrhu po gospodarskom rastu
Grude-online

Dok se diljem BiH bilježi pad zaposlenih, Grude su po gospodarskom rastu na samom vrhu u BiH.
Radna mjesta pružaju brojna velika poduzeća ali od velikog značaja su radna mjesta u malim zanatskim djelatnostima.

Grude imaju trenutno oko 4 300 zaposlenih isključivo u privatnom sektoru. Mada na području ove općine djeluju velike tvrtke, izvoznici koji značajno pune proračun i ostvaruju četvrtinu ukupne dobiti ŽZH, lokalne vlasti se ne oslanjaju samo na njihovu gospodarsku snagu, već potiču razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

Načelnik općine Ljubo Grizelj ističe da uspješni poduzetnici nose oko jedne četvrtine od ukupne zaposlenosti dok su tri četvrtine disperzirane.
Lokalne vlasti potiču razvoj poduzetništva raznim olakšicama i ubrzanim izdavanjem potrebnih dozvola. Ulaže se i u različite gospodarske grane.

Prerađivačka industrija nam je preko 45 posto, niskogradnja osam posto, u uslužnom sektoru. U obrtima nam radi oko deset posto radnika, rekao je Grizelj.
Mali obrti različitih branši čine oko 80 posto registriranih poslovnih subjekata i zapošljavaju oko 450 osoba. Dvije trećine njih održalo se na tržištu više od 10 godina. Razvijanje poduzetničkog duha ovdje traje generacijama.

Primjer tome je slastičarnica obitelji Ević u centru Gruda, koja se održala više od 50 godina. Posao vode unuci a opstali su, kažu, zbog kvalitete a imaju i stalne goste.
Did je otvorio slastičarnicu 1968., on je počeo, kad se tata oženio mama je preuzela, sada ja, to je baš obiteljski posao, rekao je Zvonimir Ević, slastičar.

Obrti odnosno malo obiteljsko poduzetništvo predstavljaju okosnicu gospodarskog razvoja, ne samo Gruda nego cijele Županije Zapadnohercegovačke. Na prošloj sjednici Skupštine usvojen je Zakon o poticanju razvoja malog gospodarstva što bi trebalo omogućiti jednostavnije poslovanje.

"Naša je dužnost u skladu s našim mogućnostima poticati malo gospodarstvo, nadam se da će se odraziti na povećano otvaranje radnih mjesta", rekao je predsjednik Vlade ŽZH, Zdenko Ćosić.

Grude koriste prednosti i blizine granice EU i prekogranične suradnje, ulažu u turizam i obnovljive izvore energije. Razvijaju i poslovnu zonu koju za ulaganja čini konkurentnom solarna elektrana, koja će ističu, uskoro proizvoditi dovoljne količine električne energije dovoljne za potrebe cijele općine.