Grci žele Croatia Airlines

Grci žele Croatia Airlines

Grčki 'Aegean Airlines' naveo je da je zainteresiran za akviziciju više prijevoznika u jugoistočnoj Europi, među kojima je i 'Croatia Airlines'.

Potpredsjednik 'Aegeana', Eftychios Vassilakis, rekao je ovog tjedna da na širem nivou prijevoznik namjerava ojačati svoju regionalnu ulogu u jugoistočnoj Europi kroz moguće nove akvizicije, prenosi Indikator.

Avionska kompanija kupila je 51% udjela u rumunjskom 'Animawingsu' u listopadu prošle godine. 'Aegean Airlines' je na putu da 2022. godinu završi s dobiti, a operativno se očekuje potpuni oporavak od pandemije koronavirusa uz rekordno ljeto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Aegean Airlines' priopćio je da nastavlja razmatrati mogućnosti približavanja 'Croatia Airlinesu', što bi potencijalno moglo dovesti do strateškog partnerstva između dviju članica Star Alliancea.

Neposredno prije izbijanja Covida-19, 'Aegean' je potvrdio da je predao neobavezujuću ponudu za kupnju hrvatskog nacionalnog prijevoznika. Sljedeća faza trebala je uključiti direktne razgovore između grčkog avionskog prijevoznika i hrvatske Vlade. Međutim, proces je zaustavljen u ožujku jer je globalna zdravstvena kriza pogodila sektore zrakoplovstva i turizma, podjseća Ex-Yu aviation.

U rujnu prošle godine hrvatski premijer Andrej Plenković napomenuo je da će se obnoviti pregovori između dvaju prijevoznika oko sporazuma o strateškom partnerstvu, ali do toga tek treba doći.

'Aegean Airlines' je sudjelovao i u prethodnom pokušaju privatizacije 'Croatia Airlinesa', još 2015. godine. Ušao je u drugi krug pregovora s tadašnjim privatizacijskim savjetnikom International Finance Corporation, no promjenom vlasti u Hrvatskoj privatizacijski pohod tvrtke je prekinut.

'Aegean' je bio kontinuirano profitabilan od 2013. do Covid krize, zabilježivši rekordnu dobit od 79,5 milijuna eura u 2019. Zapošljavao je oko 2900 ljudi a te je godine prevezao 15 milijuna putnika i zabilježio prosječni faktor popunjenosti kabine od 84,8% u cijeloj floti od 64 zrakoplova.

S druge strane, 'Croatia Airlines' je u 2019. zabilježio gubitak od preko deset milijuna eura, imao je 1000 zaposlenih, prevezao 2,1 milijun putnika u 12 aviona uz prosječnu godišnju popunjenost kabine od 73,6%.