Gospodarstvenici Jadransko-jonske regije suglasni: Zajednički planirati i povezivati se

Dragan Čović
„Regionalni razvoj - Izazovi budućnosti" organizirana je u srijedu u okviru 21. međunarodnog sajama gospodarstva - Mostar 2018., javlja Hrvatski Medijski Servis.

Poslovnu konferenciju su organizirali Forum gospodarskih komora jadransko-jonskog područja, Gospodarska komora Federacije BiH, kao domaćin, Hrvatska gospodarska komora (HGK), Privredna komora Crne Gore, Privredna komora Republike Srbije i Gospodarska komora iz Italije. Cilj konferencije bio je okupljanja ključnih dionika i njihove suradnje na iznalaženju pravaca i mogućnosti daljnjeg djelovanja vezano za teme od zajedničkog interesa za države regije.

U okviru ovog stručnog skupa govorili su eminentni stručnjaci i dali svoj uvid u stanje i predložili eventualne mogućnosti djelovanja o četiri teme: Čista energija za jadransko-jonsku regiju, Prometno povezana jadransko-jonska regija, Izazovi digitalne transformacije te Turizam i trgovina.

Pozdravljajući održavanje ovog skupa i teme kojima se bavi, konferenciju je otvorio hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, rekavši da je politika ta koja treba otklanjati prepreke i otvarati puteve gospodarstvu.

Panel „Čista energija za jadransko-jonsku regiju" dao je podršku prelasku na ekonomiju s niskom razinom emisije CO2 u svim sektorima gospodarstva. Istaknut je zajednički put, odnosno tranzicijsko razdoblje u sektoru energetike i općenito gospodarstvu s niskom razinom emisija CO2.

Važno koristiti vlastite obnovljive izvore energije

„Države jadransko-jonskog područja različitim brzinama napreduju prema održivosti u energetskom sektoru, stoga je potrebno međusobno povezivanje i suradnja u planiranju i provedbi projekata i aktivnosti. Osim energetskih mreža koje uključuju elektroenergetske i plinske sustave, važno prepoznati i potaknuti energetsku učinkovitost i korištenje vlastitih energetskih resursa kroz obnovljive izvore energije", rekao je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša, Tomislav Radoš.

„Potrebno je utvrditi koji su nam zajednički prioriteti kod izgradnje i modernizacije prometne infrastrukture, kako bi se izbjegla uska grla i lakše dobila sredstva iz EU fondova, te otvoriti što više novih prometnih linija (zračnih, pomorskih, kopnenih) koje će ubrzati gospodarski razvoj regije",rekla je na panelu o prometnom povezivanju Jadransko-jonske regije potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj.

„Promet roba i putnika najznačajnija je gospodarska grana bez čije adekvatne optimizacije suvremeni život nije zamisliv. Geoprometni položaj BiH u europskom prometnom prostoru daje joj mogućnost velikog razvoja tranzitnog prometa. Sadašnji koridori idu u Zapadnu i Sjeveroistočnu Europu, a mi ostajemo tu još uvijek crna rupa. Moramo intenzivirati te koridore", za HMS rekao je Marko Šantić.

Digitalna transformacija

Na panelu „Izazovi digitalne transformacije" naglašen je neizbježan utjecaj tehnologija na cjelokupno poslovanje te neophodnu pripremu i prilagodbu poslovnih subjekata. Digitalna transformacija unosi jedan novi pogled na postojeća zanimanja za koja se školuju djeca. Više nema toliko potrebe za radnicima koji opslužuju strojeve, već za programerima koji njima upravljaju, što temeljno mijenja svijest i razmišljanja kako se digitalne tehnologije usvajaju.

Projekt „Digitalna komora" koji je pokrenula HGK, čija provedba će označiti digitalnu transformaciju poslovanja Komore, a implementacija e-usluga unaprijediti poduzetničko okruženje i povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva.

Sanja Šimić, samostalna savjetnica u Sektoru za financije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK ističe „vrijeme je komparativna prednost i najveći resurs. Moramo stvoriti digitalne platforme preko koje će članice Komore moći dobiti informacije o onome što ih zanima, bilo da su to izvori financiranja, neke birokratske prepreke, nove zakonske regulative, kako osnovati malo poduzeće, što su njihova prava, kako stupiti u kontakt s nekom tvrtkom. Puno onog što sada mi u svojoj svakodnevnoj aktivnosti radimo usporeno jer nismo implementirali digitalne tehnologije apsolutno će biti brže, efikasnije, efektivnije. Kažu da efikasnost danas nije izazov, jer svi možemo odraditi neki posao. Efektivnost je izazov koji je pred nama. Pravi je trenutak za digitalnu transformaciju Komore a time možemo ponuditi odgovarajuće platforme gospodarstvu i imati rejting lidera."

Plasman domaćih proizvoda kroz turizam

Panel „Turizam i trgovina", koji je vodio potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH, dr. Marko Šantić, naglasak je stavio na plasman domaćih proizvoda kroz turizam i trgovinu, problem sezonalnosti i radne snage u turizmu te na zajedničke projekte.

Sanja Marković, tajnica Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore kaže „slušajući današnju konferenciju nije čudno što smo turizam ostavili za kraj. Turizam se prepliće kroz sve segmente o kojima se danas govorilo".

Jedinstvena turistička ponuda ili zajednički turistički proizvod, sačinjen od najbolje ponude zemalja regije, atraktivan je za sve veći broj turista, te doprinosi većoj prepoznatljivosti i produženju turističke sezone. To pitanje za sobom povlači i pitanje radne snage u turizmu, te njenog obrazovanja ili prekvalificiranja kako bi se zadovoljila sve veća potražnja za stručnim kadrom.

„Jedino je Hrvatska u tom turističkom pogledu, na neki način, prava turistička zemlja. Srbija kreće velikim koracima u turizmu. Crna Gora, iako mala zemlja, ima turistički potencijal i dosta dobro ga koristi. Mi u Bosni i Hercegovini te potencijale koristimo vrlo loše. Imamo jako puno potencijala, resursa, ali ih ne znamo valorizirati," rekao je Marko Šantić potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH za HMS.

Potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj na kraju konferencije zahvalila se panelistima i istakla kako su paneli bili izrazito zanimljivi od prvog do zadnjeg, kao i izvanredan izbor gostiju. Izrazila je nadu da će ova suradnja dovesti do realizacije nekih projekata i povlačenje sredstava iz fondova Europske unije.

Konferencija će injedriti nove projekte

„Sajmovi i konferencije su mjesta gdje se ostvaruju novi kontakti i dogovaraju suradnje, ostvaruju nova poznanstva, potvrđuju već postojeća. Mogu obećati da će i poslije ove konferencije izići nekoliko projekata. Pored šest projekata koje smo prijavili krajem prošle godine zajedno s Gospodarskom komorom Hrvatske i Privrednom komorom Crne Gore, postoji realna nada da će i poslije ove konferencije izići dosta projekata", kazao je za HMS Šantić.

Ključne riječi ove konferencije, posvećene razvoju jadransko-jonske regije bile su zajedničko planiranje, povezivanje po svim pitanjima i temama o kojima je bilo govora, te koordinirani pristup./Vera Vulić/HMS/