FERK Odobrene dozvole za proizvodnju struje na području Prozora

aluminij, Aluminij Mostar, el.struja, FERK, dozvole, proizvodnja struje, Agencija za statistiku , struja, proizvodnja, Elektroprivreda BiH, Elektroprivreda HZHB, udruzenje poslodavaca FBIH, struja

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK tijekom petka je na redovitoj sjednici donijela odluku da postotak obveznog udjela električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije koji su obvezni preuzeti svi opskrbljivači koji opskrbljuju krajnje kupce u Federaciji BiH i kvalificirani kupci koji uvoze električnu energiju za vlastite potrebe za 2021. godinu iznosi 10,50%. Odluka će biti objavljena na internetskoj stranici, kao i u Službenim novinama Federacije BiH.

Izdana je dozvola za rad za proizvodnju električne energije podnositelju zahtjeva IMK 'Kula' d.o.o. Gradačac, i to za tri proizvodna objekta solarne fotonaponske elektrane na području općine Gradačac. Podnositelji zahtjeva: Sole mio vl. Goran Marić iz Prozora-Rame, SE Elektronik vl. Nezir Prnjavorac iz Tešnja, JAL - Energy vl. Jozo Bejić iz Usore, Sfe Ražišće vl. Mato Marušić, iz Prozora-Rame dobili su FERK-ovu dozvolu za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE.

Nadalje, gospodarskom društvu TIOIL d.o.o. Stara Bila, Vitez postojeća dozvola za rad (licencija) za transport naftnih derivata cestovnim prometom izmijenjena je i dopunjena novim transportnim jedinicama. Osim toga, na današnjoj sjednici donesena su i tri rješenja po žalbama kupaca na akte koje je donijelo JP 'Elektroprivreda HZ HB' d.d. Mostar.

FERK je također donio i Odluku o privremenoj regulatornoj naknadi kojim se utvrđuje visina, način i dinamika plaćanja privremene regulatorne naknade za imatelje dozvola za obavljanje elektroprivrednih djelatnosti i imatelja dozvole za rad Operatora za OIEiEK za 2021. godinu. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena na oglasnoj ploči i internetskoj stranici FERK-a, a izreka odluke i u Službenim novinama Federacije BiH, navedeno je u priopćenju FERK-a.