Energetska zajednica prekinula pregovore sa FBiH zbog Bloka 7

Vlada TŽ, izgradnja Bloka 7, Termoelektrana Tuzla, energetska zajednica, FBIH, izgradnja Bloka 7

Tajništvo Energetske zajednice i predstavnici Federacije BiH nisu postigli dogovor u vezi sa sporom oko garancija datih za izgradnju Bloka 7 tuzlanske Termoelektrane.

Iz Energetske zajednice priopćeno je prošlog tjedna kako su pregovori sa predstavnicima FBiH o planiranoj izgradnji Bloka 7 prekinuti bez dogovora.

“Pregovori su postali uzaludni nakon što je federalna ministrica financija 19. studenog potpisala ugovor o garanciji bez prethodnog pojašnjenja o poštivanju pravila Energetske zajednice o državnoj pomoći”, navode iz Tajništva.

U priopćenju se podsjeća da je na zahtjev Federacije BiH, Sekretarijat 31. srpnja ove godine pristao istražiti mogućnosti za rješavanje spora s BiH u vezi s državnom garancijom koju je u ime Federacije BiH izdalo Federalno ministarstvo financija.

Napominju također da garancija osigurava kredit kineske banke Javnom poduzeću Elektroprivreda BiH, što je preduvjet za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla.

Kako ističu, Tajništvo Energetske zajednice BiH pokrenuo je spor otvorenim pismom u slučaju protiv BiH u vezi s garancijama datih za izgradnju novog bloka, prenosi biznis.ba.

“Tajništvo je mišljenja da je odluka Vijeća za državnu pomoć BiH od 23. srpnja 2018. godine, koje smatra da garancija ne uključuje bilo kakvu državnu pomoć, donesena suprotno važećim pravilima Energetske zajednice”, navodi se u priopćenju .