Dozvole za proizvodnju struje odobrene poduzećima u Čitluku, Čapljini, Posušju i Jablanici

Fotonaponske ćelije
Pixabay

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) u ponedjeljak je na redovitoj sjednici donijela odluku o planu nadgledanja imatelja FERK-ovih dozvola za rad za 2021. godinu. Odluka će biti objavljena na internetskoj stranici, kao i u Službenim novinama Federacije BiH.

Izdane su četiri dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositeljima zahtjeva: Energetic-Electronic d.o.o. Čitluk, IGI Solar d.o.o. Čitluk i Energosol d.o.o. iz Jablanice za proizvodnju električne energije u solarnim fotonaponskim elektranama, te EBH d.o.o. Sarajevo s četiri proizvodna objekta, hidroelektranama u općini Zavidovići.

Podnositelji zahtjeva ECCO Energy vl. Vlatko Malić iz Čapljine i Auto dijelovi Lav d.o.o. Posušje dobili su FERK-ovu dozvolu za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE i to za solarne fotonaponske elektrane u općinama Čapljina i Posušje. Gospodarskim društvima Alpiq Energija BH d.o.o. iz Sarajeva i GEN-I d.o.o. Sarajevo obnovljene su dozvole za opskrbu električnom energijom – dozvole II. reda.

Na sjednici je doneseno Rješenje o privremenom oduzimanju Dozvole za rad (licencije) za transport naftnih derivata cestovnim prometom imatelju dozvole E-Tank d.o.o. iz Ilidže. U postupak opće rasprave upućen je Nacrt dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja IMK 'Kula' d.o.o. Gradačac za tri proizvodna objekta solarne fotonaponske elektrane na području općine Gradačac.

Osim toga, usvojena su četiri nacrta dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE za podnositelje zahtjeva: Sole mio vl. Goran Marić iz Prozora, SE Elektronik vl. Nezir Prnjavorac iz Tešnja, JAL - Energy vl. Jozo Bejić iz Usore, Sfe Ražišće vl. Mato Marušić, iz Prozora. Sve zainteresirane osobe imaju mogućnost pregledati nacrte dozvola na web stranici ferk.ba, a svoje pisane komentare na nacrte mogu dostaviti do 2.12.2020. godine do 12 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektroničku adresu [email protected].

Na kraju su donesena dva rješenja po žalbama kupaca na akte koje su donijela JP 'Elektroprivreda HZ HB' d.d. Mostar i JP 'Elektroprivreda' BiH d.d. – Sarajevo, navodi se u priopćenju Ferk-a.