Blidinje postaje nacionalni park i Federacija BiH preuzima brigu o istom

Blidinje postaje nacionalni park i Federacija BiH preuzima brigu o istom
MOiT

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je posjetila Blidinje gdje se sastala s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša županije Zapadnohercegovačke Miroslavom Ramljakom, načelnikom općine Posušje Antom Begićem, direktorom Parka prirode Zdravkom Kutlom, te predstavnicima Hercegbosanske županije i općine Tomislavgrad.

Federalno ministarstvo je izradilo radni tekst Zakona kojim će se sadašnji obuhvat Parka prirode Blidinje proglasiti Nacionalnim parkom, čime bi nadzor nad upravljanjem umjesto tri županijske vlade vršila Vlada FBiH, priopćeno je iz ovog ministarstva. Na današnjem sastanku razjašnjene su dileme oko obuhvata i aktivnosti koje će se moći obavljati na ovom području.

"S obzirom na zaštićenu muniku, biodiverzitet i prirodno blago koji se nalaze na ovom području, Blidinje zaslužuje veći stupanj zaštite. Proglašavanje Blidinja Nacionalnim parkom pozitivno će utjecati na razvojnu politiku lokalne zajednice, Federacije BiH i čitave zemlje.

Nacionalni park će omogućiti veći broj turista, uključiti lokalno stanovništvo u proizvodnju zdrave hrane, kao i brendiranje proizvoda sa ovog područja. Bit će povećana ekonomska dobit i broj radnih mjesta, što je od vitalne važnosti za podizanje životnog standarda i zadržavanje lokalnog stanovništva na ovim prostorima", naglasila je ministrica Đapo.

Ministarstvo je pozvalo sve općine sa ovog područja da se aktivno uključe i budu dio ovog pozitivnog procesa. "Od lokalnih zajednica dobivamo pozitivnu energiju. Postoji nerazumijevanje oko aktivnosti koje se mogu obavljati u Nacionalnom parku ili bojazan za oduzimanje ingerencija općinama. 

Danas smo razjasnili većinu dilema i u narednom razdoblju očekujemo da općine dostave komentare na tekst zakona, stručno obrazloženje ili mape zoniranja. Sigurna sam da će lokalne vlasti misliti na benefite koje će lokalna zajednica i građani imati u budućnosti", poručila je ministrica Đapo, priopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.